Színház

Az úr komédiásai

előadás, 2 felvonás, magyar, 2017.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Mivel szembesülne Szent Ferenc, ha visszatérne a Földre? Milyennek látna bennünket? A világunkat? Mit gondolna rólunk a világ egyik legismertebb és legszeretetreméltóbb szentje?
A középkor és a modern színház találkozása, a 20. század beteljesült víziója Michel de Ghelderode színdarabja arról a szentről, aki gazdag családból származott, de minden vagyonról lemondott, hogy Istennek szentelhesse életét, és a madaraknak prédikált.
Ez a rejtélyes mű abszurd és avantgárd, varázslatosan szürrealista, allegorikus képek sorozata. Az emberi bűnök groteszk karneválja, danse macabre, tánc és absztrakció, misztériumjáték, politikai kabaré és dráma, archaikus zene és kortárs kompozíció.
Ghelderode alig húszéves, amikor véget ér az I. világháború. Írói tehetsége keresi a kibontakozási lehetőséget. Ekkortájt jön létre egy professzionális katolikus színházi társulat Flandriában, a Vlaamsche Volkstooneel, amelynek élére 1924-ben Johan de Meester rendező kerül, aki kísérleti, modern színházat szervez. Ő kéri fel 1926-ban a fiatal Ghelderode-ot, hogy Szent Ferenc születésének 700. évfordulójára írjon darabot, az ősbemutató 1927-ben volt.
Formai újításokat hordoz a szöveg ? nevezetesen ilyen a dialógusok szimultán módon való megjelenítése ? és merész motívumokat is, amelyek nagy vitákat váltottak ki a korabeli közönségből. Nem sok Ghelderode-művet láthatott a magyar közönség, bár épp e darabja nyomán készült egy előadás az Új Színházban 2011-ben Szikora János rendezésében, ám az egész darab most az eredeti művet veszi alapul, új fordításban.
Bozsik Yvette mindent meglelt Ghelderode e művében, ami jelenleg foglalkoztatja őt, ezért rendezi meg egy nagyszabású produkcióban a Nemzeti Színház színművészeivel, saját társulatának táncosaival és a kaposvári színészdiákok részvételével. Ahogy magát a szerzőt több írásában, úgy a rendező-koreográfust is Brueghel és Bosch képei inspirálják a színrevitelben. Az alkotótársak ismét Cziegler Balázs látványtervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező lesznek, akik korábban már együttműködtek Bozsik Yvette-tel, így tavaly az Éden földön produkció létrehozásában is. Magában a drámában a táncos elem annyira hangsúlyos (Szent Ferencnek még a lázát is táncos által képzelte megjeleníteni a szerző), hogy koreográfus után ?kiált? a mű. Bozsik Yvette művészi útja garantálja az új megszólaltatás létjogosultságát.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. február 24., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Szent Ferenc
Krisztus ideája, Püspök, Halál, Isten
Kabaré-énekesnő, Angyal a trapézon
Leprás, Kísértő, Elkárhozott
Ügyvéd, Speaker
Fegyveres Halál, Iszákos, Apa, Pap
Sarlatán, Púpos, Bíró, Pap
Szegénység kisasszony
I. Angyal, Nővér
II. Angyal, Nővér
Valamennyi háború katonája, Barát
Sánta, Tanácsos, Ördög
Barátok, tanácsosok, madárijesztők

Alkotók

Hozzászólások

9/10
ethanlee 2017 ápr. 14. - 01:06:00 9/10
Azért nem olyan nehezen fogyasztható. Maga a történet nem követi a klasszikus dramaturgiai szabályokat, hanem ennél jóval szabadabban mesél a hitet erõsítõ, vagy megkérdõjelezõ hatásokról, Ferenc életén keresztül. A darab folyamatosan egyensúlyozik a hívõ és hitben kiüresedett világnézet között, bár a végén elbillen a mérleg, és kap a korunk embere egy kis kritikát. Jó a rendezés, bár a második felvonásban túl sok különbözõ látványelemmel, történéssel találkozunk, ami ellaposítja a végeredményt. Aki szereti az összmûvészeti látványszínházat, és a mélyebb gondolatokkal bíró mesélési formát annak ez a darab jó választás.
3/10
Inda_asz 2017 márc. 01. - 13:29:54 3/10
A darab nagyon reszletesen kidolgozott szinpadi jatekkal mutatja be a kulonbozo jelenetek, melyek zenes tancos elemeket tartalmaznak.
A feldolgozas annyira egyedi es abszurd, h a szinpadon tortentek ertelmezese igen nehezkes, szinte lehetetlen.

Konnyednek nem nevezheto, inkabb szenvedosen elfogyaszthato. A szenvedes az elso szunet utan vegetert szamunkra es inkabb hazamentunk. Csalodas volt...