Színház

Az utolsó betyár

rockopera, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az útonálló, fosztogató szegénylegények már a Rákóczi-szabadságharc után megjelentek, de csak a 19. század elején növekedett a számuk. A betyárok a földnélküli zsellérekből és a kegyetlen katonafogdosás elől, vagy éppen a katonai szolgálatból menekülő legényekből, csavargókból verbuválódtak. Világukat egyféle romantika övezte, s mivel a mindenki által gyűlölt hatalom üldözte őket, némi rokonszenvet is ébresztettek.

A valóságban azonban nagy részük közönséges bűnöző volt, akiről nehéz lett volna népdalokat költeni. A "jó betyárok" körül viszont valóságos legendák alakultak ki, hősként tisztelték őket, egy-egy vezérük lett a betyárvirtus megtestesítője, a népdalok hőse. Legnagyobb hírnévre az alföldi, Szeged környéki Rózsa Sándor tett szert közülük, a bakonyi betyár mintaképe pedig Sobri Jóska lett.

Az utolsó betyár a Magyar Lovas Színház idei évadának nagyszabású premierje a legendás betyárvilág korából meríti történetét.

Márkos Attila által írt forgatókönyv és szöveg kiváló jellemábrázolással fordulatos módon mutatja meg Jóska, a betyár személyiségének átalakulását. Drámai feszültségekkel, hármas szerelmi kalanddal, időnként humorral jelenik meg a Magyar Zorro, vagy Robin Hood betyár alakja. A látványos lovas jelenetek, szekérrablások, táncok csak fokozzák a hangulatot.

Szűts István a Kormorán együttes zeneszerzője, kiváló népi ihletésű rock zenét szerzett a darabhoz, amely nagyszerűen hangszerelt és kiválóan harmonizál a történettel.

A(z) Nemzeti Lovas Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. július 20., Nemzeti Lovas Színház

Stáblista:

Hozzászólások

edese 2017 júl. 09. - 05:48:52
Betyár Jó rockoperát ígér Pintér Tibor a 2017. július 23-án és 24-én a Patkó Lovas színházban, Mórahalmon bemutatásra kerülõ elõadáson. Drámai feszültségekkel, hármas szerelmi kalanddal, idõnként humorral jelenik meg a Magyar Zorro, vagy Robin Hood betyár alakja. A látványos lovas jelenetek, szekérrablások, táncok csak fokozzák a hangulatot. Ne hagyjátok ki!
barnabarna69 2015 szept. 13. - 13:51:21 Előzmény Tomiiii
Sajnos ez a nemzetieskedõ giccsparádé nagyon is trendi manapság. Rém gyenge alakítások, borzasztó zene. A lovakat sajnáltam.
10/10
Tomiiii 2012 nov. 12. - 23:50:15 10/10
Végre valami, ami nem "trendi", nem nyugati-mûsor-majmolás...Gratulálok a mûsor készítõinek!