Színház

Az utolsó tűz (Das letzte Feuer)

felolvasószínház, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Dea Loher 1964-ben született Traunsteinben, Németországban. Germanisztikai és filozófiai tanulmányok után egy évet Brazíliában töltött, majd visszatérve Heiner Müllertől és Yaak Karsunkétól tanult színpadi írást Berlinben. Jelenleg szabadúszó próza- és drámaíróként dolgozik a német fővárosban. Első bemutatóját 1991-ben, az Ernst Deutsch Theaterben tartották. Magyarországon a Kortárs Drámafesztivál mutatja be először a nagyközönségnek. A Das letzte Feuer (Az utolsó tűz) című darab az írónő legfrissebb drámai alkotása, melyet először 2008-ban, a hamburgi Thalia Színházban mutattak be, Andreas Kriegenburg rendezésében.

Edgart, a nyolcéves kisfiút elgázolja egy autó - tulajdonképpen ennyi történik Dea Loher darabjában. Legalábbis a felszínen, mert ezen az egyetlen apró momentumon keresztül nyolc ember és egy kutya csodálnivalóan hétköznapi, nyomorult életébe látunk bele. Miképpen élhető túl a gyerek, az unoka, a kedves szomszédfiúcska elvesztése; miképpen dolgozható fel a szándékos vagy a véletlen gyilkosság; miképpen viselhető el a tragédiában való vélt vagy valós bűnrészesség? Epikus kismonológok sora lírában elbeszélve.

A(z) Merlin előadása

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
FElepHánt 2009 nov. 22. - 13:58:02 6/10
Rossz a darab, értelmetlen, erõltetett.
A színészek mindent megtettek, nem rajtuk múlt. A MU-s felovesószínházban edzett Bodor Böbe, Urbanovits Krisztina, Szoták Andrea mellett, feltûnõen kiforrott alakítást nyújtott Kokics Péter, - Várnai Szilárd-ot pedig többször szeretnénk látni!