Színház

Bach - testben

táncelőadás, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A kísérletező, új utakat kereső Juhász Kata koreográfus évek óta dolgozik azon, hogy tőlünk időben elválasztott, klasszikusnak számító zeneszerzők műveit lehetőség szerint élő előadásban színpadi műveinek részévé téve kortársainkká avassa. Ravel és Debussy után most Bach műveihez nyúlt. Az este során bemutatásra kerülő két színpadi mű társalkotója Juhász Kata koreográfus mellett Korai Zsolt audiovizuális művész, aki mindkét darab hangzó- és látványvilágának létrehozásában jelentős részt vállalt. Mindkét különálló koreográfia zenei alapja egy-egy szólóhangszerre, hegedűre illetve csemballóra írt Bach mű: a G-moll hegedűszonáta Itzhak Perlman előadásában, majd pedig a Goldberg-variációk ezúttal zongorán, Glenn Gould híres interpretációjában hangzik el felvételről. Az est táncos előadói között található Kopeczny Kata Harangozó-díjas táncművész, a fiatal táncosokból álló csapatban ott van Sebestyén Tímea és Grecsó Zoltán, a koreográfus korábbi tanítványai, akik már más alkotók több darabjában is bizonyítottak, valamint olyan pályájukat most kezdő fiatal tehetségek, mint Gulyás Anna, Gulyás Oszkár és Kelemen Krisztián.

Az est programja:

Egy nő
Előadják: Sebestyén Tímea, Kopeczny Kata
A darab - bár ketten táncolják - egy nőről szól. A gömbölyűségről, a szögletességről, a könnyedségről, a nehézkedésről, a légiességről, a földhözkötöttségről, a gyorsaságról, a lassúságról, az elsietettségről, a lemaradásról, komplementerségről és ellentétről, a fehérről, a feketéről, a színekről, a színtelenségről. A testről. A testről, ahogy minderről árulkodik. Ezáltal pedig a női archetípusról. És szól a darab Bachról is, akinek G-moll hegedűszonátája ihlette azt. "Nem elsősorban a vizuális művészet és a tánc értő szintézise miatt, nem is a színpadi figurákra rátalálás telitalálata miatt (bár, azok miatt is), hanem egyszerűen már csak azért is meg kell nézni Juhász Kata koreográfiáját, mert szép zenére, egy szép térben szépen - és szépsége mellett is érvényesen - táncol két ember." (Török Ákos: Az Egy nő munkabemutatójáról)

Juxtaposition (egymás mellé helyezés)
Előadják: Gulyás Anna; Kopeczny Kata; Sebestyén Tímea; Grecsó Zoltán; Gulyás Oszkár; Kelemen Krisztián
Van egy világ (vagy nincs). A fejünk fölött, vagy a lábunk előtt, ha máshol nem, a színpadon. Hogy pontosan mi van ott, nem nagyon tudjuk, többnyire nem látjuk, sohasem hallottuk. Vagy mégis? Hogy mi nincs ott, könnyebben el tudjuk képzelni: nincsen szomorúság, keserűség, düh, szenvedély, és nincsen -valószínűleg, mint annyi más- öröm sem. Ott laknak -nevezzük így őket-, ott laknak az angyalok. Mi van ott rajtuk kívül? Talán a zene. És bennük? Ugyanaz. Csak mindig másként. De biztos nincs bennük szorongás, nincs félelem, nincsenek érzelmek egyáltalán. Semmi, ami bensejüket megzavarhatná. Így hát ez a külsejük is.
Csakhogy valahol nekünk is laknunk kell, és ezt tudják ők is, tudják, mert ez nekünk sem megy hang nélkül.
Ez van, - ha igaz.
De melyik világ igaz?
Vagy van. Vagy nincs?

A(z) MU Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. február 14., MU Színház

Stáblista:

Hozzászólások