Színház

Bartók Béla: 5. vonósnégyes / Concerto

táncelőadás, 100 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Bartók Béla két táncszínpadi művet írt: egy pantomimot (A csodálatos mandarin) és egy táncjátékot (A fából faragott királyfi). A koreográfusok fantáziáját azonban egy sor további Bartók-mű is megmozgatta, például a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára vagy a Táncszvit. Horváth Csaba – rendezőként, koreográfusként és táncosként – ezúttal az 5. vonósnégyes és a Concerto mozgásszínházi lehetőségeit tárja fel.„Bartók Béla hat vonósnégyesét már alig néhány évvel a zeneszerző halála után úgy tartotta számon a szellem világa, mint a 20. századi zene aranytartalékának megkérdőjelezhetetlen részét. A hat darab egyetlen egésznek is tekinthető, s ha a mű formátumának és komplexitásának az előadásban való adekvát megjelenítéséről van szó, alighanem a Bartók-stílus magasrendű klasszicizálódását képviselő 5. vonósnégyes viszi el a pálmát” – vallják a produkció készítői.

Szabolcsi Bence szerint Bartók talán sohasem volt tele akkora emberszeretettel és részvéttel, mint a Concerto komponálásának időszakában. „Sohasem tudta úgy összefoglalni életének minden eredményét egy hatalmas szintézisbe, mint éppen ekkor.” Bár az öttételes mű sötét, zaklatott és szorongó tónusban íródott, a végkicsengése már maga az életöröm és a jobb jövőbe vetett hit igazi megnyilvánulása, s ezzel nagyon sokáig egyike lett a század utolsó pozitív végkicsengésű darabjainak.

Forte Társulat–Ördögkatlan Fesztivál–Café Budapest–Nemzeti Táncszínház
Bartók Béla: 5. vonósnégyes | Concerto
(38+40’)

Bartók Béla: 5. vonósnégyes

Táncolják / Performed by
Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Nagy Norbert, Widder Kristóf

Közreműködik / Participating:
Bujtor Kvartett
Bujtor Balázs, Kovács Erika – hegedű
Móré László – brácsa
Maróth Bálint – cselló

Jelmez/Costume: Benedek Mari
Fény / Lighting: Payer Ferenc
Produkciós vezető / Production Leader: Kudron Anna
Koreográfus / Choreographed by Horváth Csaba

Bartók Béla: Concerto

Táncolják / Performed by

Barna Lilla, Csiby Gergely, Fehér László, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Mészáros Blanka, Molnár G. Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Widder Kristóf, Zsigmond Emőke


Jelmez / Costumes: Benedek Mari
Tér / Stage: Mocsár Zsófia† és Horváth Csaba
Fény / Lighting: Payer Ferenc
Produkciós vezető / Production Leader: Kudron Anna
Koreográfus / Choreographed by Horváth Csaba

A(z) Forte Társulat előadása

Hozzászólások