Színház

Bolha a fülbe

bohózat, 2 felvonás, magyar, 2001.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Feydeau-nak ez a bohózata az ún. "jól megcsinált" darabok sorába tartozik. A cselekményt egy kis csomagocska indítja el, amely a Tüzes Kandúr nevű műintézményből érkezik, s amelyből Monsieur Chandebise biztosítási igazgató nadrágtartója bukkan elő. A ház úrnője azonnal érteni véli hites ura lankatag férji teljesítményének okát, s a tettek mezejére lép. A leleplezési manőverbe bevonja barátnőjét is, és evvel kezdetét veszi a tárgyak, helyzetek és személyek felcserélődésének és félreértésének sorozata. Van itt minden, aminek egy becsületes bohózatban lennie kell: nyelvi humor egy beszédhibás fiatalember jóvoltából, a rosszkor működésbe hozott tárgyak okozta helyzetkomikum, fizikai hasonlóságból adódó mulatságos szerepcserék, fergeteges tömegverekedés, eszelősen lövöldöző spanyol párbajhős.

A csalásnak csupán látszatára összekavarodik minden. Békés családok ki-berohangálnak tapétaajtókon. Foglyai lesznek csalafintán megszerkesztett mókuskerekeknek. Olyan hévvel kergetik egymást a szereplők, hogy gyanakodni kell: önmagukat szeretnék utolérni. Lefoszlik mindenkiről a tisztes látszat. Lekerül szoknya-nadrág. Kioldódik mieder-hosenträger. Alsóneműben kétségbeesetten takargatják társadalmi méltóságukat. Szennyes látszatokba keverednek. Nem történik végül semmi. A félrelépés elmarad. Makulátlan nemi erkölcsökre megy össze a függöny. A polgári házasság tűzhelyének szentségét nem éri szeplő.

Úgy látszik, hiába változik a világ, a bennük élők ugyanolyanok. Feydeau a maga korában, a századfordulón botrány volt. S botrányosnak tűnik föl ma is, a mai hazugságaink világában.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 13., Újszínház

Stáblista:

Szereplők

Victor-Emmanuel Chandebise-Poche
Camille Chandebise
Finache doktor
Romain Tournel
Carlos Homenides de histangua
Augustin Ferraillon
Raymonde Chandebise
Lucienne Homenides de Histangua
Olympe Ferrallion
Antoinette

Hozzászólások