Színház

Bőrpofa - a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

előadás, magyar, 2012.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

"A Férfi a szekrényhez lép, kivesz egy hosszú, fehér henteskötényt, és szétteríti a mosogató felett. Kivesz a hűtőből egy vörös löttyel teli poharat; talán vér. Egyik ujját a pohárba dugja, ide-oda forgatja benne, majd a folyadékot művészi igényességgel a kötényre csepegteti, a poharat pedig visszarakja. Az eredménnyel még mindig elégedetlen, mutatóujjával szétken pár cseppet, a hamutartóból hamut szór a foltra, mindkettőt jól szétmaszatolja, felveszi a kötényt, és megnézi magát a tükörben. Felmászik egy létrára, és kivesz egy csomagot a szekrény felső részén lévő titkos helyről, ünnepélyesen kibontja, kivesz belőle egy bőr henteskesztyűt és egy bőrmaszkot, ami pont ugyanolyan, mint Tobe Hooper "A texasi láncfűrészes mészárlás" című filmjében. Felveszi a maszkot, aztán kivesz a szatyorból egy papírdobozt, a papírdobozból pedig egy szemmel láthatólag vadiújonnan vásárolt láncfűrészt. Szerelmesen a kezébe veszi." /részlet/

Helmut Krausser 1964-ben született. Münchenben tanult régészetet, művészettörténetet és színháztudományt, majd félbehagyta az egyetemet. Volt szerencsejátékos, éjjeliőr, operastatiszta, házaló hirdetésszervező, énekes egy rockzenekarban, rádióbemondó és újságíró is. Húszévesen hajléktalanként egy évig csövezett a Müncheni Operaház tetején, majd az utcán lakott, a berberek között. Első rövid prózái 1983 és 1987 között jelentek meg, az azóta magyarra is lefordított Mágikus dallamok című regénye már 1993-ban, a kiadás évében is harmincezer példányban kelt el Németországban.

Jó néhány regény után drámaíróként a Bőrpofával robbant be a német színházi világba. A darabot 1994-ben mutatta be a hamburgi Thalia Színház, és azóta világszerte több mint 200 színpadon játszották. A Bőrpofát egy müncheni túszejtő története inspirálta, aki 1986-ban 38 órán keresztül tartotta fogva a barátnőjét, hogy visszanyerje magának. Krausser ennek a Werner Bloynak ajánlotta drámáját.

"A Bőrpofa a kedvenc témámról szól: a sarkaiból kizökkent nyugati világ krónikus félelmi állapotáról, az emiatt keletkező maszkokról és mutációkról, arról, ahogy a színlelés során teljesen megszűnik a valóság." /Helmut Krausser/

A Katona József Színház előadása magyarországi ősbemutató.

A(z) Kamra előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 7., Kamra

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
halderon 2012 márc. 30. - 22:08:37 10/10
Érdekes darab, súlyos társadalomkritikával. Ajánlom!
9/10
doktormacko 2012 febr. 23. - 23:22:45 9/10
Érdemes megnézni. Eleinte furcs a darab , de ahogy telik az idõ egyre nagyobb hatással van az emberre. remek szinészi alakítás ok. Tudom ajánlani a darabot nyugodt szívvel.
9/10
surviver 2012 jan. 09. - 10:53:55 9/10
A Borbély vs Mészáros-páros igazán fergetegeset alakított ebben a véres drámában.
Ahogy Béla élvezettel tocsog a vérben és úgy tekint a láncfûrészre, mint egy gyermeki álmot beteljesítõ dologra, hátborzongató és tragikomikus is egyben.
Gratulálok!!