Színház

Cabiria éjszakái

játék, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Filmrendező vagyok, csak időnként kirándulok a színházba, de a Cabiria megrendezése régi álmom. Amikor 1984-ben a Napló gyermekeimnek című filmért megkaptam a Zsűri Nagydíját, a díjat Giulietta Masina adta át. Természetesen láttam őt az Országútonban, a Cabiriában, szerettem, csodáltam. A díjkiosztó forgatagában azt hitte, színésznő vagyok. Amikor megtudta, hogy én rendeztem a filmet, mosolygott, örült: 'Nahát! Egy nő! Rendező!' Emlékszem a nagy, csodálkozó szemeire. A filmet akkor még nem látta. De évek múlva kaptam egy képeslapot Pozsonyból. Masina ott forgatott, és egy moziban megnézte a Naplót. Vette a fáradtságot, és írt nekem, hogy Pozsonyban megnézte a filmet, és örül, hogy átadhatta a díjat. Ez az előadás számomra nem csak arról szól, hogy elmesélünk egy megható történetet, hanem arról is, hogy kifejezhetem tiszteletemet és csodálatomat a felejthetetlen Fellini-Masina házaspár előtt." - Mészáros Márta

Nemzedékek nőttek fel Fellini filmjein, amelyek a kiszolgáltatottságról, a kitaszítottságról és a mindenek fölött mégis győzedelmeskedő szeretetről és életörömről szólnak varázsos egyéni hangon. A Cabiria éjszakái című filmet Fellini feleségének, a nagyszerű színésznőnek, Giulietta Masinának álmodta meg. Cabiria, a városszéli prostituált, aki mindig keresi a jót, és bízik abban, hogy neki sikerül kiszabadulni, szeretetre, biztonságra lelni. A színpadi változatra régóta készült a rendező Mészáros Márta. Most arra vállalkozott, hogy a Karinthy Színház színpadára álmodja a hatvanas évek Rómájának szegényeit, kitaszítottjait. Cabiria története örök. Mindig vannak és lesznek naiv, szeretetre vágyó, kiszolgáltatott emberek, akik mégis, képesek egymást felvidítani és minden kudarc, csalódás ellenére sohasem adják fel...

A(z) Karinthy Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. szeptember 24., Karinthy Színház

Stáblista:

Szereplők

Cabiria (utcalány)
Wanda (a barátnője, utcalány)
Oscar (Cabiria vőlegénye)
Marisa (utcalány)
Rosie (utcalány)
Öreg (kurva, utcalány)
Alberto Lazzari (mozi színész)
Béna (strici)
Romolo (Marisa stricije)
Giorgio (strici)
Jessie (Lazzari kedvese)
Chiara (zenész lány)

Alkotók

Hozzászólások

5/10
papua 2012 dec. 30. - 07:29:11 5/10 Előzmény mildi
Valóban istenkísértés volt színre vinni, de semmiképp sem felesleges.Mészáros Márta jól tette, hogy színpadra vitte, a Karinthy Színház pedig jól tette, hogy teret adott neki. Még a Városmajor nagy nézõtere elõtt is megélt az elõadás, ami azt mutatja, mégsem készült el hiába.
mildi 2010 dec. 25. - 23:34:08
Alapvetõen szép elképzelés volt Mészáros Márta részérõl, hogy színre vitte ezt a csodálatos filmet, így még szélesebb körben is ismerni fogják.
Másrészrõl meg nagy istenkísértés. Cabiria éjszakái Giulietta Masina nélkül teljesen elképzelhetetlen. Annyira nagyot alakított, hogy elképzelhetetlen mással ez a szerep.
Cabiria=Giulietta Masina.
Szegény Kecskés Karina hiába jó színésznõ, alkatilag sem a legmegfelelõbb egy utcalány szerephez, inkább egy kacérabb, csinosabb, extrémebb színésznõ illett volna ide - ha már mindenképpen erõltetjük a színre vitelt. Talán Stefanovits Angéla, Ubrankovits Júlia, esetleg Eszenyi Enikõ, vagy Udvaros Dorottya...
Elég megdöbbentõ Fellini-Masina filmeket újra dolgozva látni, az Országúton, a Júlia, és a szellemek átdolgozása igencsak merész ötlet.

Aki megnézte a darabot, ne felejtse el megnézni az eredeti filmet, mert még a legjobb átdolgozás is halványka próbálkozás!
Giulietta Masina=etalon.