Színház

Caligula helytartója

dráma, 3 felvonás, magyar, 2018.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Mit tehet Petronius, Szíria helytartója, ha Caligula arra kötelezi, hogy a jeruzsálemi zsinagógába a császár szobrát állíttassa be hatalmi szimbólumként? A Római Birodalom (jelképes) térhódítása súlyos vészteher az ottani zsidóságra nézve.

Petronius méltó ellenfélre lel a helyi főpap, Barakiás személyében, aki vitapartnereként lehetetlen morális helyzetbe hozza a rómait: egy nemzetet megsemmisíteni egy szobor miatt?

A lázadás és a lázítás nagyszerű drámája ez: képes-e Barakiás főpap szavakkal szétzúzni egy fennálló rendet, Caligula parancsát, felébredhet-e a helytartóban a kétely? Mert ha igen, nem csak e rend omlik össze, hanem egy megingathatatlannak vélt ember, Petronius is elbukik.

A megoldás Caligula lefizetésében rejlik, amit Barakiás, az övéi nevében fel is vállal. Aranyat kilószámra a császárnak! A küldönc hozza is a hírt: Caligula kiegyezik. Ám az utolsó pillanatban, egy besúgó által felfejtett árulás folytán, Róma ura megváltoztatja döntését: a szobornak be kell kerülnie a templomba. Petronius élete legnagyobb dilemmája elé kerül: vagy teljesíti Caligula parancsát, s ezzel egy népet semmisít meg, vagy ő maga pusztul el.

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. Székely éppen a Caligula helytartója című 1972-es drámájával világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg.

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház az elkövetkező években arra vállalkozik, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak az utóbbi években háttérbe szorult életműveire programsorozattal, egy-egy fontos dráma bemutatásával felhívja a figyelmet: Weöres Sándorra, Németh Lászlóra, Illyés Gyulára, Márai Sándorra, Sütő Andrásra. A sor idén Székely Jánossal kezdődik, arra is emlékezve, hogy a Caligula helytartójának negyven éve Gyulán volt az ősbemutatója. A Nemzeti Színház ezzel a premierrel ünnepli a Magyar dráma napját

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. szeptember 21., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Petronius (római patrícius, Caligula szíriai helytartója)
Barakiás (a jeruzsálemi templom főpapja, az egyháztanács elnöke )
Decius (római lovag, Caligula állandó követe)
Probus, Petronius segédtisztje
Lucius (fiatal római nemes, Petronius segédtisztje)
I. Agrippa (Palesztina királya)
Júdás (zsidó politikus, az államtanács tagja)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Sabry 2021 okt. 15. - 14:02:54 10/10
Háromszor láttam a darabot, jó rendezés, kiváló színészek, Trill Zsolt egy zseni.
Nótárius 2019 jan. 13. - 13:11:41
Papp Sándor Zsigmond erdélyi magyar író:
"A román diktatúra legsötétebb időszakában az 1970-es évek elején született a darab, amikor nem lehetett nyíltan beszélni a hatalomról. Akkor nem lehetett aktualizálni, ezért volt szükség egy történelmi dráma műfajára. Ma nincs szükség a kódolt beszédre. Az aktualizálás pedig mindig hat."
Szász János rendező:
"Nem vonatkoztathatunk el attól, hogy milyen közegben született a darab, ugyanakkor semmilyen buta aktualizálásba nem akartam belemenni. Elég egyértelműen és univerzálisan beszél ahhoz a mű, hogy szabadon gondolkodjunk róla."
rumci 2018 aug. 29. - 21:35:07
Bemutatja a 21. századi Caligula helytartójának házi színpada… Ha nem látnám, azt mondanám, ilyen fokú cinizmus nincs.
h.bozsi 2018 aug. 02. - 07:06:13
És mit keres itt Tordy Géza??? azt hiszem jó, hogy nem vettek fel oda :-D