Színház

Celestina, avagy Calisto és Melibea tragikomédiája

előadás, 2008., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Rojas 1499-ben kiadott huszonegy felvonásos könyvdrámáját - "Celestina, avagy Calisto és Melibea tragikomédiája" - az irodalomtörténet a spanyol Rómeó és Júliaként tartja számon.
A műben, miképp a korban is, egyszerre jelenik meg a pogány hedonizmus és az elragadtatott, misztikus katolicizmus. Tébolyult szerelmesek, haszonleső és mafla szolgák, élni vágyó kis kurvák és gátlástalan katonák hajszolják egyre vad vágyaikat. A történet középpontjában pedig Celestina, az öreg kerítőnő áll, ki boszorkányos ügyességgel szálazza szét és bogozza össze a sorsfonalakat.
Az ifjú Calisto őrülten szerelmes a szépséges és elérhetetlen Melibeába. Nem eszik, nem alszik, csak rajong és dalokat költ. Szolgái, kik vele együtt nélkülöznek, már nagyon unják gazdájuk nyavalygását. Elhatározzák, hogy Celestinától kérnek segítséget. Celestina - aki különben lányokat futtat - munkához is lát, hogy minden bűbáját latba vetve összeboronálja a szerelmeseket, s ezzel mindenféle mulatságos és rémisztő bonyodalom veszi kezdetét. Lesz sírás és kacagás, folynak a könnyek és folyik a bor, lesz zene, tánc, dalolás, olykor pedig fogak csikorgatása, de erről többet most nem árulhatunk el... A 2008-as reneszánsz év alkalmából megkíséreljük újragondolni ezt a nagy, és a magyar közönség számára jószerivel ismeretlen történetet.

A(z) Jászai Mari Színház, Népház előadása

Bemutató időpontja:

2008. november 28., Jászai Mari Színház, Népház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
KF 2010 márc. 09. - 19:58:21 8/10
Nagyon tetszett! Margitai Ági fantasztikus volt! Egyed Attila is nagyon jól játszott! Eszméletlen jó volt, de tényleg!
9/10
tettinger 2009 jan. 30. - 18:58:53 9/10
azt, hogy Margitai egy zseniális komika, régen tudjuk, de hogy Tatabányán ennyire erõs a színházi élet, az hatalmas meglepetés! Mert az egész társulat nagyszerû, a rendezés ötletes, fürge, lendületes, az ismert és ismeretlen arcok mind-mind kiválóak. És nem az az uncsi bpesti bszélgetõs, poénkodós semmiség...
Legszívesebben beugrottunk volna, /nagybõgõ helyett/, a díszlet-medencébe, amelyben sorra mártóztak a szereplõk! Pazar mulatság volt!!!
lietta 2008 nov. 26. - 13:20:16
A szenzációs Margitai Ági improvizál a nem kevésbé zseniális Csákányi Eszterrel december 3án fél nyolckor a Merlinben, Bácskai Juli Pszichoszínházában.