Színház

Chioggiai csetepaté

vígjáték, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Goldoni az olasz komédia és komédiaszínház megújítója, aki tevékenységét a hagyományőrzés és a korszerűsítés jegyében kezdte meg. Megszabadította az addigi commediát az állandó maszkok kötöttségétől és egyéni sorsú, valószerű alakokkal, köznapi, életteli szituációkkal tette izgalmasabbá, bonyolultabbá a korabeli színházat. Műveit igyekezett közel hozni közönségéhez: darabjainak szereplői mindig az adott vidék tájszólásában beszélnek és minden aktuális velencei, vagy környékbeli pletykát felhasznált témáinak kidolgozásaikor, hogy még ?életszagúbbá? tegye őket.
A címben szereplő Chioggia, Velence egyik vízi ?elővárosa? is személyes ismerőse volt: maga is töltött ott egy időt bíróként, így sokat tudott a különböző emberek problémáiról, hétköznapjairól, szívügyeikről, ügyes-bajos dolgaikról. Az egyszerű pletykából aztán évszázadokon átívelő remekmű született, mely a nemek örök harcát állítja középpontba, a birtoklásvággyal összefonódó féltékenységet, a szerelem kínzóan gyönyörűséges ambivalenciáját, az önállóságra és megértésre egyszerre vágyó nőt, a bizalmatlan, gyanakvó férfit, mindezt egy szigorú, zárt, képmutató társadalom tükrében, megspékelve a generációs és családi konfliktusok hagyományos tűzijátékával, vérbő helyzetkomikummal, helyenként már az abszurdba hajló humorral.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. november 6., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Szereplők

Fortunato (halászmester)
Libera (a felesége)
Orsetta (Libera nővére)
Checca (Libera húga)
Toni (halászbárka - tulajdonos)
Pasqua (a felesége)
Lucietta (Toni húga)
Beppe (Toni öccse)
Titta Nane (halász)
Vicenzo (kereskedő)
Toffolo (hajóslegény)
Isidoro (jegyző)
Canocchia (utcai árus)

Hozzászólások

Petrapetrus 2008 aug. 26. - 16:33:21
Én a kaposvári verziót láttam és nagyon szerettem az elõadást. Toffolo volt benne a kedvencem. :-)
Szívkirálylányka 2008 aug. 25. - 18:28:58
Huh ezt a darabot 2002-ben láttam,de valami fantasztikus szövege volt.Csak, hogy egyet idézzek a sok közül : ,,Friss, meleg a tököm, eladó." Ezen régen annyit nevettünk a barátaimmal.