Színház

Címzett ismeretlen

levéldráma, magyar, 2008.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Egy nemzet sok év megaláztatás után végre felemelheti a fejét. Az Új Megoldás bűvöletében tömegek sorakoznak föl a Vezér mögött az új eszme zászlaja alatt.
Jóérzésű hazafi nem vonhatja ki magát az eseményekből - vallja az Amerikából hosszú idő után egy Új Németországba hazatérő Martin.
Kis árnak tűnik mindehhez képest, hogy zsidó barátait (Maxot és húgát, Griselle-t) elárulja, megtagadja, pusztulni hagyja.
De az egyre befolyásosabb Martin sem láthat mindent előre.
Olyan időket élünk, amikor szavakkal, levelekkel ölni lehet - és nem csak a szó átvitt értelmében...

A történet a zsidó származású amerikai Max Eisenstein (Kulka János) és a német Martin Schulse (László Zsolt) barátságát meséli el levelezés formájában.
A rendkívül szoros baráti szövetségbe alattomosan kúszik be a történelem. Levelek áradata sodor minket a háború és a történelem borzalmába, egy megmérgezett barátság és egy bosszú történetébe.

Kressmann Taylor folytatásos levélregénye először 1938-ban látott napvilágot az amerikai Story Magazin közlésében, egy évvel a második világháború kitörése előtt.
Ma már Taylort a történelem látnokaként emlegetik.
A művet eddig 18 nyelvre fordították le, 11 színpadi adaptáció született belőle. 1999 óta a Címzett ismeretlen hatalmas sikerrel hódította meg Európa és a Broadway színpadait. A darabot a magyar közönség a Spinoza színpadán láthatja először.

A(z) Spinoza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 6., Spinoza Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
kisoroszlan 2010 okt. 10. - 19:03:10 10/10 Előzmény cavanna
Én is megvettem.:) De szigorúan miután már kétszer láttam.:) Nagyon megrázó elõadás, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeret a dolgok mélyére nézni.
cavanna 2010 okt. 05. - 17:31:28 Előzmény cavanna
Megvettem a könyv változatot is. Beleolvasva... A hideg futkos a hátamon.
De nagyon szépen kérek mindenkit, elõbb NÉZZÉK MEG és csak utána olvassák el!
Nagyon más!!!!
cavanna 2008 nov. 25. - 23:01:12
Húú hát ez másodjára is jó volt. És szombaton is megyek. Aztán jó idõre szünet! :) ZSoltit már annyirta nem rázza meg, mint a legelsõ elõadáson, János megint remek volt, imádom a stílusát, ahogy visszavág.... Kata megint az elérhetetlen szépség szobra volt.. Nagyon jó kis darab!!! :)
Gabriella54 2008 nov. 11. - 21:46:36 Előzmény cavanna
Valahogy sejtettem :)
cavanna 2008 nov. 11. - 13:26:01 Előzmény Gabriella54
KÖszi Gabi szoktam írni oda is! :)
cavanna 2008 nov. 11. - 13:25:32 Előzmény kiskanal54
Én is megyek még duplán, novemberben. Én is erõs késztetést éreztem, hogy megnézzem megint, de ezekszerint ugyanannyira ütõs másodjára is??? :) Szenzációs tényleg. Zsolti mondta a múltkor, hoyg ez csak egy egy-két alkalmas felolvasásnak indult... aztán manapság dupláznak is, hoyg az érdeklõdést ki tudják elégíteni. :) Ennek oka van. A darab mai aktualitása is, és hoyg annyira jók mindketten.. Bocsi hárman. :)
Gabriella54 2008 nov. 01. - 01:08:56 Előzmény cavanna
Ha megpróbálod a www.szinhaz.hu oldalon, akkor több az esélye - azt már nem is merem említeni, hogy a Nemzeti honlapjára is beírhatod a gratulációt. Tudom, hogy nem ott játszák a darabot, de ott szinte tutira megkapják!
kiskanal54 2008 okt. 25. - 21:16:36 Előzmény cavanna
De igen, annyit akartam írni. Elszámoltam, mert a matematika........
Ma is megnéztem az elõadást. Még mindig mellbevág. Annyira aktuális. :(
Mindhármuknak köszönöm a játékát!
cavanna 2008 szept. 08. - 10:35:04 Előzmény kiskanal54
Mellesleg nem 74-et akartál írni? 1934 és 2008 között? Nagyon ó kis darab volt, szívesen megnézném mégegyszer.
cavanna 2008 szept. 07. - 09:43:03
Igen,nekem is feltûnt, h talán kissé megviselte Zsoltot a darab... NAgyon jól csinálta pedig, és az értelmes ember nem azonosítja a szerepével a színészt. Valóban, Petõ Kata is sokat dobott a két "fiú" teljesítményén. De Kulka Jani annyira hozta magát.. Minden szerepben kijön ez, a 6 7 6 táncban is, ez a dr house-os szarkasztikus humor. Mit tudsz, tényleg csak ez a két elõadás lesz belõle??? Mert hiába hirdetem, hogy milyen jó, ha nincs több hely és alkalom megnézetni másokkal.
kiskanal54 2008 szept. 06. - 23:53:15 Előzmény cavanna
Nagyon jó a darab, a két színész remekelt. László Zsoltnak elhittem, hogy komolyan gondolja, amit mond. Úgy láttam, egy kicsit megviselte a szerep. Kulka Jánosnak is gratulálok, mert bár úgy tûnik, neki könnyebb dolga van - pozitív szereplõjeként a darabnak, - csalódott - kiszolgáltatottnak lenni sem jó.
Ám meg kell említeni Petõ Katát, aki a zongorán manõverezett, és a mozdulatai, mimikája alátámasztott minden egyes mondatot.
Sajnos, hogy a történtek után 55 évvel nagyon aktuális a darab.
cavanna 2008 szept. 06. - 22:19:57
Szenzációs, felejthetetlen, ütõs.... Eszméletlen.
Aki nem látta, menjen el rá, mert nagyon jó!
Nagyon gratulálok a két színésznek, jó lenne, ha eljutna hozzájuk, sajna kicsi az esélye.
Kulka Jani és László Zsolti is eszméletlen nagyot alakít. LZS kérlelhetetlen, könyörtelen, kemény, ordít. KJ pedig ahogy szokta elõveszi fanyar humorát, amikor az ügye elveszett. Remélem, még sokat fogják játszani, ahogy elnézem ezt a két elõadást, kicsit aggódom. Ugye nem csak ennyi lesz belõle??? Kis helyre bezsúfolódott emberek.. pedig ezt sokmindenkinek kellene látnia! Mai korunkra is mennyire igaz és elgondolkodtató..