Színház

Családi kérdés - Befejezetlen szimfónia

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Mindkét történetben ott van a Márai-életműben nagyon gyakran előforduló "felállás": egy szerelmi háromszög, amelynek egyik szereplője egy idősödő férfi.

A Befejezetlen szimfónia egy amerikai és egy európai nő találkozása, valamikor a második világháború után. A két nő egymással összefonódó sorsának hátterében ott áll a zseniális zeneszerző, aki a világ által várt Európa-szimfónia megkomponálását tervezi. A háború utáni években, a jövőbe vetett remény idején, a kibontakozni látszó "közös" Európa szimbóluma a megkomponálandó zenemű. De vajon megírható ez a mű? Másként fogalmazva: létrejöhet a "közös" Európa? Más történelmi helyzetben, de ma is hasonló kétségek fogalmazódnak meg bennünk ez ügyben, mint az egykor kiábrándultságának hangot adó Máraiban...

A Családi kérdés egy öregedő férfi és egykori szerelmének a végrendelkezése, feltehetőleg utolsó találkozása. Ez az elmagányosodó nő egy árvát fogad magához, mert vágyik szeretetet adni (és kapni), és ez a lépése vezet ahhoz, hogy sor kerül régi, elfojtott vágyaik kimondására. "Mindenkinek joga van egyszer az életében kimondani az igazat" - írja Márai, aki ebben a darabjában azt is megfogalmazza, hogy két ember közös élete a szeretet gesztusával kiteljesedve is véget érhet... A két eltérő távlatú egyfelvonásost a tervek szerint egy Márai-szövegekből készülő keretjáték tesz kerek egésszé, megidézve az író alakját is.

Családi kérdés:
Lajos - Blaskó péter
Eszter - Söptei Andrea
Flóra - Bánsági Ildikó

Befejezetlen szimfónia:
Alice - Nagy-Kálózy Eszter
Edit - Tóth Auguszta

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. április 12., Nemzeti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások