Színház

Császármorzsa

tragikomédia, 2 felvonás, 2020.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hogy a szereposztás telitalálat, az már az olvasópróba hangulatából egyértelmű volt. A hét színésznő pillanatok alatt életre keltette a karaktereket. Jánosi Dávid pedig a darab egyetlen férfi szereplőjeként fantasztikusan élvezte a helyzetet, azonnal szerethetővé tette a flegma és nőfaló Tomi figuráját.

A darab rendezőjét, Dörner Györgyöt különleges viszony fűzi ehhez a műhöz, hiszen annak 1994-es bemutatóján ő játszotta a férfi szerepét, a rendező pedig maga a szerző, Gyurkovics Tibor volt.

“Ez egy jól megírt darab, ti remek színészek vagytok, jól kell eljátszani -mondta Dörner György a színművészeknek. – Az abszurd humorban bővelkedő történet lényege pedig férfi és nő megbonthatatlan egysége.

A meglehetősen bizarr sztorit nehéz lenne érdemben kifejteni, ehelyett íme, Gyurkovics Tibor előszava a színdarabhoz, melyet a rendező is felolvasott az olvasópróbán:

Megmondjam teljesen őszintén Önöknek, kedves nézőim? Semmit sem óhajtok elmondani darabom tartalmából. Vagy lehet, hogy nem is tudok? Egy bizonyos. Hét nő szerepel benne és egy férfi. Férfi szereti nőt, nő szereti férfit. Férfi szereti nőket, nők szeretik férfit. Tehát X+Y = na, erről fogalmam sincs. Ha önöknek van, örüljenek, üldögéljenek otthon a dús melegben, a vajszínű cserépkályha ódon fa illatában, és dőljenek gyöngéden egymás vállának nagyded vagy kisded párjukkal, és maradjanak otthon a boldog megoldás karácsonyfa díszes örömében. Ne gyötörjék magukat azzal, hogy megnézik a Császármorzsát, melynek elkészítési módjáról fogalmam sincs. Ha önök már meggyúrták, hazavitték és megsütötték omlóssárga Császármorzsájukat, ne kínozzák magukat ezzel a fullasztó és mérgező tésztával. Ha viszont magányosak, őrjöngők, szédülők és szédítők, elszántan boldogtalanok vagy röpkén boldogok, sarokba bújva várnak egy (sosem) eljövendőre, de reménykednek egy (valamikor) eljövendőben, ha holdfénynél szeretnék lekaparni az égről az erotikus sarlót, vagy egyenesen fölmászni hozzá égi létrán, akkor betévedhetnek darabom előadására. Kérném is. És amennyiben van megfejtésük e fenti férfi-nő számtanpélda megoldására, sürgősen értesítsenek róla, hogy újabb darabot írhassak belőle ifjabb nemzedékeink szerelmes tanulságára. Ha netán semmilyen megoldást nem tudnak ajánlani a fekvő testek matematikájára, kérem hívják fel a magasságos Urat válaszért. Isten telefonszáma a darabban van elrejtve. Au revoir, mondaná a művelt francia, ha hinne a láthatatlanban.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2020. december 4., Újszínház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások