Színház

Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Esterházy Péter a Tizenhét hattyúk című írásában egy fiatal lány bőrébe bújik, aki árvasága miatt kényszerpályára kerül. Csokonai Lili magányos, de tele van szerelemmel és fojtogató szexuális vággyal. "Szenvedéllyel vagyok rakva, csak erővel nem." Liliből hiányzik a saját sorsának irányításához szükséges erő, ezért könnyen válik egy beteljesületlen szerelem áldozatává, a nála jóval idősebb, nős Kéri Márton oldalán. Szenvedélyes kapcsolatuk kezdettől fogva halálra van ítélve.
Egy végzetes fordulatot követően Csokonai Lili fájdalmas belső lelki átalakuláson megy keresztül, alkotóvá érik és megírja saját történetét.

Esterházy Péter a kortárs magyar irodalom kiváló alkotója. A szerző drámaírói munkássága szorosan összefonódik a Vígszínházzal, hiszen első színpadi művét, a Búcsúszimfóniát a Házi Színpadon mutatták be 1996-ban, Zsótér Sándor rendezésében. További vígszínházi bemutatói: az Egy nő, Igó Éva főszereplésével, valamint a Rubens és a nemeukledeszi asszonyok, Szikora János rendezésében.

Az új házi színpadi bemutató követi azt a vígszínházi hagyományt, melyben több fontos szépirodalmi mű került bemutatásra monodráma változatban az elmúlt évek során. Ezek közül a két legutóbbi Camus: A pestis és Szepes Mária: Vörös oroszlán című regényének nagy sikerű színpadi adaptációja. Esterházy prózai művének színpadi változata első alkalommal kerül magyar közönség elé Majsai-Nyilas Tünde főszereplésével, Sopsits Árpád rendezésében.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 5., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
REDINA1 2014 márc. 14. - 23:39:30 6/10
A téma önmagában nyomasztó, és persze én sem valami stand-up comedyre számítottam…
Nem feltétlenül szoktam magába a mûbe beleolvasni, mielõtt megnézek egy darabot… Hiba volt…
Jól érzékelteti ugyan a lány gondolatait,érzéseit; gyakorlatilag azokból épül fel a történet, de a nyelvezete miatt egyszerûen élvezhetetlen …

„Én, Csokonai Lili löttem e nyívvel tellyes világra az 1965. esztendõben 17. septembris virradólag Csepel szürke lapályában, az igaz római hitben és hitetlenségben megmaradván hóttig.”

Mélyen meghajlok a színésznõ elõtt, aki ennyit ki bírt hozni ebbõl a mûbõl (és persze tisztelet a rendezõnek, stb.). Majsai-Nyilas Tünde játéka miatt kap 5 pont feletti értékelést a darab, különben nálam mondjuk 4-et érdemelne maximum.
Mindent egybevetve azonban, ha az ajtó mellett ülök, legszívesebben kisurrantam volna. ..