Színház

Csörte

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az ezredfordulón játszódik Brestyánszki B. R. darabja, melynek megszületését a 2010-es Drámaíró Fesztivál résztvevői nyomon követhették. Csörte a számlák felett - szólt az eredeti cím, mely a hétköznapi ember számlafizetési harcát helyezte a társadalmi dráma középpontjába, bár a darabcsíra már akkor is többről, kommunikációs nehézségeinkről, emberi viszonyaink ellehetetlenüléséről szólt.

"Karaokesztár a peremen!!! Ez a show egyedülálló kezdeményezés, hiszen még sohasem volt példa arra, hogy egy ilyen picinyke és szegény határmenti falu, mint a miénk, egy ilyen nemes és nagyszerű vállalkozást valósított volna meg. Ez az esemény méltó módon járul hozzá a mindössze 300 lelket számláló település erkölcsi és gazdasági felemelkedéséhez! Legyenek velünk! Szurkoljanak nekünk!!!"
Ezzel az átlátszó, szánalmasan közhelyes és üres dumával próbálja meg eladni a vidéki tévéshow szervezője a média napjainkra oly jellemző olcsóságainak egyikét a falubelieknek. Brestyánszki Boros Rozália drámája erősen ironizálva, tehát kegyetlenül teszi fel kérdését: mi történik akkor, ha a modern kor kéretlenül és váratlanul tör be vívmányaival - mobiltelefon, tévékamera, laptop, skype - egy falucska lakóinak addigi megszokott, csöndesen csordogáló, egyhangú életébe?
Az eredmény csakis zavar, félelem és riadalom az újtól, értetlenség és meghasonlottság lehet. Különben, miért nevez be - magát akár nevetségessé téve - boldog-boldogtalan egy számára is nyilvánvalóan gagyi tévés vetélkedőbe, a talán neki se jelentős fődíj, a talán számára sem elképzelhetetlenül nagy összeg, a háromszázezer forint elnyerésének ígéretén kívül? Elképzelhető lenne, hogy működik a beetetés, még mindig hat a rég lejáratott szlogen: TE IS LEHETSZ SZTÁR!?

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 6., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Bogi (rutinos nihil, de valaha nyilván csillogott)
Maci (fátyolos nihil, lassan, távolról, békésen)
Józsi (itthonról elment, de oda nem ért haza)
Vivi (itthonról elment, és menne minél távolabb)

Hozzászólások