Színház

Dark play

színmű, 90 perc, 2008., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A fiatal amerikai szerző darabja alig több mint egy éve debütált az Egyesült Államokban, de máris nagy port kavart. A történet szerint egy fiatalember, Nick, akinek kedvenc szórakozása a chatelés, mindig újabb és újabb fiktív személyiségek mögé bújva lép be internetes ismerkedő klubokba. Egyik ilyen szerepjátszása alkalmával egy Rachel nevű lány "alakjában" magába bolondít egy srácot, Adamet. Nicknek (azaz Rachelnek) egyre agyafúrtabb hazugságokat és figurákat kell kitalálnia, hogy hatalmában tartsa Adamet, de közben az érzéki vágy őt is hatalmába keríti. A gyerekes "becsapásoknak" induló éjszakai chatelések egy idő után kontrollálhatatlanná válnak: ez már nem játék? A két fiú, mint valami feneketlen szakadékba, menthetetlenül zuhan egymás felé a cybertérben. Végül a való életben is találkoznak, ám ez a randevú csak tragédiával végződhet. Bátor, szókimondó darab a dark play: egyszerre krimi és szerelmi történet. Aktualitását - az internetes kultúrában - nem is kell magyarázni. A szöveg stílusa is bravúros: a dark play-ben a hétköznapi, "trendi" szleng kifejezései elemelt, versszerű, szinte zenei tónusban szólalnak meg - már-már szürreális összhatást keltve. A valóság és fikció határait feszegető, mégis mélyen emberi történetet a Vígszínház Házi Színpadán mutatjuk be Forgács Péter rendezésében, Hullan Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Varju Kálmán és két főiskolás, Bata Éva és Józan László szereplésével.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. október 4., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

10/10
CinkaPanna 2011 jan. 08. - 23:42:26 10/10
Fantasztikusan erõs,nagyon jó darab!Úgy tudom már csak 2x játsszák,jan. 30-án és febr. 27-én.Minden fiatalnak ajánlom ,akit kicsit is érdekel az internet világa!:))Varju Kálmán és Józan László játéka kiemelkedõen jó!Meg kell nézni õket!:))
10/10
ienysiv 2010 okt. 16. - 23:18:33 10/10
A nagy sikerre való tekintettel ebben az évadban is színen van a Dark play.:)Elsõsorban a tinédzser és a huszonéves korosztálynak ajánlanám,akik készségszinten,naponta használják a számítógépet.Attól tartok az idõsebbeknek,a szülõk,nagyszülõk korosztályának,ez a darab riadalmat és szükségtelen félelmeket okozna.A fiatalok feltételezhetõen megértik,hogy ugyan vannak az internetnek veszélyei,de ezek elkerülhetõk!:))
10/10
ienysiv 2010 jan. 08. - 23:16:50 10/10
Tavaly áprilisban láttam elõször a darabot,már akkor is nagyon megfogott.Azóta csak még érettebb,kifinomultabb lett a szereplõk játéka.A gyilkosság természetesen csak virtuális gyilkosság volt és azért kellett megtenni,mert nem lehetett elviselni az erõs homoerotikus vonzódást,(amivel a valós életben találta magát szemben a két fiú) tehát véget kellett vetni a cyberes játszmának,hogy normális életet tudjanak tovább élni.Én legalábbis így értelmeztem.
10/10
ienysiv 2009 nov. 29. - 16:31:30 10/10
A darab zseniális, a két fõszereplõ még zseniálisabb!10/10 nálam!
3/10
csuribuksi 2009 nov. 28. - 12:25:39 3/10 Előzmény csutyki
Ez most nem tetszett, a tartalom alapján mást, többet vártam.
csutyki 2009 jan. 13. - 11:29:19 Előzmény Sundance
Szia!

Szerintem két dolog miatt kérte meg - egyrészt valahogy csak le kellett már zárni ezt - nem csak saját magában, de Adammel is, és igazad lehet abban hogy arra volt kiváncsi hogy meddig tud elmenni.
Másrészt viszont ott van az is hogy azt kérte tõle - mielõtt megöli, mondja azt neki hogy szereti!
Szerintem ennél tovább már nem bírt volna menni.
Egyébként a darab nekem is nagyon tetszett, én vasárnap este láttam.
Sundance 2008 nov. 04. - 09:10:52
SPOILER!!!
Tegnap volt szerencsém megnézni, és nagyon tudom ajánlani. Hihetetlen darab. Bár egy kérdés maradt bennem, ha vki látta, ossza meg velem, miért kérte meg Adam-et, hogy ölje meg?
Tudni akarta meddig tud elmenni nála?
Amúgy tényleg óriási a darab.