Színház

De Sade pennája

színmű, magyar, 2009.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Író? Filozófus? Anarchista? Perverz, erotomán őrült? A híres-hírhedt de Sade máig alaposan feladja a leckét mindenkinek. Doug Wright darabjában éles eszű, szellemes és kellemetlen alak: elbizonytalanító élő kérdőjel, szálka a "rendes emberek" szemében. Az elmegyógyintézetben fogva tartott márki nem ismer tabukat (illetve dehogynem: szenvedélyesen döntögeti őket), nem hajlik a jó szóra, a büntetés nem töri meg. Két rabtartója - a humanista Coulmier abbé és felettese, az intézet keménykezű főorvosa - a legvégsőkig is elmegy, hogy őt lecsendesítse... vagy egészen elhallgattassa. A veszteségek óriásiak, az egyre elfajuló küzdelemnek győztese nincs.
A mű eredeti címe quills, azaz pennák. Nem bilincsek és csípőfogók, csupán lúdtollak. Nem tudni pontosan, hány valódi áldozata volt a márkinak. Doug Wright művében már egy ártalmatlanított, kűrjét látszólag bevégző, fantáziáit verbálisan kielégítő márki áll, a vele szemben álló humanista De Coulmier abbé és a radikális eszközeiről hírhedt Dr. Royer-Collard, a charentoni intézet főorvosa.

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. március 13., Bárka Színház

Stáblista:

Szereplők

Sade Márki
Doctor Royer - Collard (az intézet igazgatója)
Prouix (az építész)
Renée Pélagie (a márki felesége)
Decouemier abbé
Madeleine Leclerc (a varrónő)
Madame Royer - Collard (az igazgató felesége)

Alkotók

Hozzászólások

9/10
Perillustris 2009 márc. 16. - 14:25:15 9/10
"Nem tudni pontosan, hány valódi áldozata volt a márkinak."

Szörnyeteg vagy utolérhetetlen elme? Ezen elgondolkodtam többször, hiszen olyan alapigazságokat mer kimondani a márki, amit a legtöbben nem vallanak be maguknak sem. Mucsi erõs a színpadon, élvezetes a játéka, ahogy a többieknek is. Egyedül az abbé személyiségét nem tudtam magamban tisztába tenni. A rendezõ valóban ilyen erõtlennek, gyengének akarta a szerepet, vagy a színész hangja "ennyit tud"? Kellett egy ellenpár a sok erõs hang mellé?

Számomra még nem kopott el a Sade-téma, sok évvel ezelõtt láttam egy róla szóló filmet, s ennyi.

Parti Nóra hangját pedig imádom. :)
2/10
tettingerr 2009 márc. 16. - 14:20:47 2/10
Gyenge kis ínycsiklandása a Nagyérdemtelennek. A darab is, a rendezés is, Mucsi kedves figurája is. Meg unalmas a végtelenségig. DE Sade érdektelen ma már! Illetve egy Marat/Sade-ban nem, de ilyen kis pszeudo-pszichi nyáladzások...