Színház

De Sade pennája

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

De Sade: rettegett, titokzatos, sötét legenda. Mindenki ismeri, mindenki hallott róla- de valójában senki sem ismeri. Félünk tőle, undorodunk tőle, felháborodunk vagy éppen rajongunk érte? Ki ez az ember, akitől a "szadizmus" szó ered? Rontó szellem? Ártó fekély az emberiség történelmében? Vagy egy provokátor, egy művész, akit nyughatatlan szelleme űzött a szélsőséges irodalmi alkotások felé, aki élete nagy részér börtönben töltötte, s a rácsok mögött alkotott meg egy olyan világot, ahol nincs rács, nincs törvény, nincs semmi gát, ahol teljes és végzetes a szabadság. Rég halott, de még neve említése is provokál minket.

Doug Wright amerikai kortárs szerző sikerdarabja a Sade-mítosz mögé láttat. nyugtalanító kérdéseket vet föl, játékos és groteszk formában, provokatív hangvétellel. A társadalomból kivetett Márki a charentoni elmegyógyintézet falai között alkotja provokatív regényeit. Egyre kegyetlenebb eszközökkel próbálják elhallgattatni. De az alkotás és a provokáció olyan hatalmas energiákkal buzog a Művészben, hogy még halála után sem sikerül elfojtani hangját. Sade életének motívumait felhasználva Wright darabja az emberi életszeretet, a kérlelhetetlen önazonosság, a mániákus szabadságvágy költői játéka, egy régi színházi stílus, a szélsőséges hatáselemeiről ismert "grand-guignol" műfaját teremtve újra.
Ezt a darabot mindenkinek látnia kell, hogy merjünk szembefordulni azokkal az erőkkel, melyek gátolják kiteljesedésünket, melyek elszívják energiáinkat. Hogy merjünk élni, merjünk önmagunkká válni, merjük felvállalni azt, akik vagyunk.

A(z) Csokonai Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

A MÁRKI (az intézet leghírhedtebb lakója)
MONSIEUR PROUIX (neves építész)
RENÉE PÉLAGIE (egyik őrült megtört szívű hitvese)
MADAME ROYER-COLLARD (a doktor felesége)
DE COULMIER ABBÉ (az intézet szellemi vezetője)
MADELEINE LECLERC (az intézet varrónője)

Alkotók

Hozzászólások