Színház

Demencia

színmű, 2013., 18 - 99 éves kor között

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Mi történik akkor, ha bezárnak egy európai hírű magyar pszichiátriai intézetet? Lepusztul az épület, gaz veri fel a kertjét, már csak egy maroknyi beteg vegetál a negyediken.

Az előrehaladott demenciában szenvedők az amnézia birodalmában élnek ... Nekünk pedig szembe kell néznünk egy sor kérdéssel: Mit profitálhat a társadalom abból, ha a pszichés zavarokkal élők élete meghosszabbodik? Mi értelme segíteni a szenvedőknek, ha minden út a halálhoz vezet? Hiszen a szenvedés teszi emberré az embert. Amikor a modern orvostudomány eredményeivel kábítjuk magunkat, örökre megfeledkezünk az emberiségnek eddig menedéket nyújtó vallásról, és a filozófiáról.

A Proton Színház legfrissebb előadása a dokumentarista-realista ábrázolásmódból a tudatalatti absztraktabb világa felé mozdulva teremti meg azt a hitevesztett posztmodern valóságot, amely ijesztően hasonlít saját mindennapjainkra és amely azt üzeni, hogy az a mód, ahogy az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel bánunk, a társadalom legsúlyosabb kérdéseit villantja fel.

A(z) Proton Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. október 15., Proton Színház

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
hektor16 2015 okt. 20. - 11:22:50 7/10
Sajnálom, hogy 0,2 pontértékkel lerontottam az átlagot. Szerintem ez azért tõlem nem olyan rossz. Mint a témában közvetlenül érintett, nem egészen ezt vártam. Megmondom miért.
Jelenleg egy ilyen intézményben annyiban más a helyzet, hogy a betegek kiszolgáltatottságát, nem megfelelõ ellátottságát, az intézmény megpróbálja palástolni, a külvilág számára teljesen más színben feltüntetni, de legalábbis elõle eltitkolni. Persze ez egy hozzátartozó elõtt teljesen lehetetlen.
Nem gondolom, hogy ez a túlhangsúlyozott meztelenség és szexualitás tükrözné a valóságot, viszont mint mûvészi eszköz feltétlenül hatásos. Gondolom ennek volt köszönhetõ, hogy a nézõközönség egy kisebb hányada, elõadás közben hagyta el a színházat.
A közönséggel kapcsolatban kicsit zavart, hogy nyilván szabadabb légkörhöz szokott nézõtársaink, akik szemmel láthatóan jegy nélkül lettek beengedve, szemrebbenés nélkül foglalták el azok helyét, akik 3-4000 Ft-ot fizettek érte. Persze ez utóbbiak többnyire ragaszkodtak vásárolt jogaikhoz, így aztán 10-15 percet késett a kezdés.
Az elõadás aktualitása vitathatatlan. A színészek teljesítménye jó.
10/10
ambrosius 2015 okt. 18. - 23:08:58 10/10
Aki hajlamos a depresszióra annak nem ajánlom a Demenciát. Belegondol a látott-hallott világba és búskomor vagy akár öngyilkos lesz. Mert talán a halálban leszünk életünkben szabadok?
Mondruczó és a Proton 8 fõs társulata kegyetlen éllel mondja ki az igazat. Magyarországról, máról, elmegyógyintézetrõl, függõségekrõl, másságról, szex iparról, döntéshozatali módszerekrõl. Arról, hogyan is bánunk a Tajgetosz pozitív lelkekkel.
Lehetetlen nem belehallani a darabba a Lipót sárga házának bezárását, az elmebetegek szélnek eresztését, utcára, bokrok alá küldését.
A darab mozgalmas, trágár, vetkõzõs, kész bolondokháza. A színpadi agresszió megjelenítését itt-ott enyhítik a bevetített képek, de csak kevés szereplõ ússza meg vetkõzés, vér vagy nemi aktus imitálása nélkül.
Meglepõen jók a társulat énekesi képességei, táncos-énekes összjátékuk segít a karakterek felépítésében, kibontásában. Igazságtalanság kiemelni a csapatból, de engem Szemenyei János és Monori Lili alakítása ragadott meg legjobban.
tribe 2014 nov. 04. - 08:44:29
A Jég óta a legjobb darab, amit az elmúlt években láttam. Tökéletes produkció
9/10
Edmond Dantes 2014 okt. 15. - 14:36:24 9/10
9/10
Edmond Dantes 2014 júl. 16. - 09:30:51 9/10
Nyári lustaság okán csak bemásolom, amit a Szégyennél is írtam h legyen itt is nyomom meg nyoma(ték), tehát:

Nem most láttam, csak valahogy elfelejtettem kommentelni. Erõs darab, erõs elõadás, erõs idegzetûeknek.

Kieg fentihez: ..és nagyon aktuális!
10/10
euro 2014 máj. 22. - 09:31:43 10/10
Egészen zseniális elõadás. Nem könnyû darab, de nagyon hat az emberre (legalább is rám, mert a mellettem ülõ két idõs hölgy megdöbbentem nézte végig az elõadást és nem is tapsoltak a végén. A történet dióhéjban: egy bezárt intézményben tengõdik egy kis demencia osztály négy beteggel, egy orvossal és egy ápolónõvel. A telek és az épület értékes ingatlan, ezért a gazdag vállalkozó(erõs áthallás, mert online szexszolgáltatással szerezte a vagyonát) meg akarja szerezni. El kellene küldeni a betegeket, az orvosnak és az ápolónõnek zsíros állást ajánl, ha segítenek.
Ami különösen tetszett:
- A nézõtérre a díszleten keresztül van a bejárás, a szereplõk fogadnak és irányítanak minket (lásd a Jég címû Mundroczó rendezés a Nemzetiben)
- Sok kézikamerás közvetítés, melyet a díszlet nagy lepedõire vetítenek ki. (egészen lenyûgözõ megoldás, fõleg a végén)
- A sok naturális elem elem mellett (pl. durva beszéd, szaros segg, meztelenség) a számomra elidegenítõ dalbetétek érdekes feszültséget okoznak
- Egészen zseniális színpadkép
- Nagyon jó színészek, akik jól is játszottak.
Engem különösen megérintett a dolog, mert édesanyámat majdnem három évig ápoltuk ezzel a betegséggel és sok minden visszaköszönt és rá emlékeztetett. Köszönöm az elõadást és mindenkinek ajánlom!