Színház

Diggerdrájver

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

"Nehézgépkezelő vagyok. Közérthetőbben: markológépes. Itt Londonban: digger driver.

A nyelvtudásom alig haladja meg az alapfokot. Nem szerencsét próbálni jöttem, hanem jövőt biztosítani a nyolcéves gyerekemnek, és tisztességes fizetést találni magamnak. Elvegetálhattam volna a hátralévő életemet a nyugdíjig, végül is biztos állásom volt. A szakmában elértem a csúcsra. Aztán ahogy teltek az évek, egyre kevesebb jutott a bevásárlókosárba és egyre többet kellett fizetni érte, az országra meg valami olyan kilátástalanság és letargia telepedett, hogy szabályosan fojtogatott.

Amikor az ember elhagyja a hazáját, az olyan, mint amikor elválik attól a nőtől, akinek elrebegte a "boldogító igen"-t, aztán a válás után valahogy egy hülye kurva lett. Vannak jó válások, és örök-harag válások. Aztán ugye szeretjük magunkat a válás után kihasznált, átvert áldozatnak tekinteni és szeretjük ezt mindenkinek elmesélni..."

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. május 9., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

offtopic
Edmond Dantes 2015 júl. 17. - 10:41:58
Mindezt ugye viccnek szántad? Bár viccnek meg nem nagyon jó.

1) Örkény 11 éve önálló és nem a Madách "kamarája". Mint a VÖRK mozaikszó jeles megalkotójának, neked illene tudnod.
2) Bp-i Kamara 3 éve szûnt meg. És 3 helyen szûnt meg! Pont a Shure és pont most "kellett" Mácsainak? Eddig miért várt?
3) Visszatérve a te VÖRK-ödre: nekem úgy tûnt, hogy te a VÖRK-öt kb kormányellenes, felforgató fész(k)eknek tartod. Akkor hogy is van ez? Kitõl is "kapta" Mácsai a Shure-t? A kormánypárti többségû Fõvárosi Önkormányzat lett kormányellenes? Vagy?

Az utánad-elõttem szólóra nem reagálok, egyszerhozzászóló és valszeg nem látta a darabot, ahogyan te sem...és még én sem. 60 fõs stúdióban egyébként sztem nagyon jó dolgokat lehet csinálni. De érezhetõen egyikõtöket sem érdekli a darab, engem viszont igen, majd õsszel... Üdv ED
embergin 2015 júl. 17. - 10:12:06
Fõleg úgy, hogy a max. férõhely 60 fõ pótszékekkel. A család tuti befért.
Jellemzõ a mai celebvilágra ami ennek a darabnak a háttere. A fazon egy egy meghasonlott kotrógépes, szétcsúszva magától. Lelépett, mert szar volt neki itthon minden.
Most meg a magyar színház mégis jó, ha másra nem hát celebbé válni egy markológép fülkéjébõl . Nem külföldön kéne a karrierjét építeni?
Figyelem az ürgét egy ideje, ritka nagy bunkó.
10/10
FElepHánt 2015 máj. 13. - 19:05:07 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

DIGGERDRIVER---Bagossy László---Örkény István Színház---Shure Stúdió

Nyolc általánosa, nehézgépkezelõi vizsgája van, 48 éves. Nem akárki: olasz és svéd cégek hívták új típusaik tesztelésére. Tíz év alatt véres verejtékkel hozott össze egy házat, tíz éves a kisfia, jó a munkahelye, mégis: annyira kilátástalannak látja a jövõt, mindent felad, kimegy családostul Angliába.
Ragyogó megfigyelõ, jó a stílusa, ezt a blogján is ellenõrizhetjük, de a legfontosabb: nem áltatja magát, nincs elõítélete, azt írja le naplójába, amit lát, ami történik. A rendezõ és a színész, Ari-Nagy Barbara dramaturg segítségével jól átfésült, korrektül szerkesztett, színpadra érett szövegkönyvet alkotott.
Epres Attila az angliai élményeket váltogatja az elõzmények siralmas képeivel, fejébe vágja sárga kobakját és a munkáról mesél, lazán kiengedve ültében pedig a hétköznapi ügyekrõl.
Hogy milyenek az angolok, mennyire toleránsak az utcán, milyen segítõkészek a munkahelyen, annak ellenére, hogy sokszor csak néhány napos fregoli-ként dolgozik, mennyire törekednek arra, hogy tört angolságát megértsék. Fantasztikus! Hát ha hazai idegenellenes,
az Erdélybõl jötteket lerománozó közhangulatunkra gondolunk...
Az iskolában csak dicsérnek, segítenek, az adott szó általában szent, aki dolgozik, ha keveset is, sokféle támogatást kap, végül még a szakképzetlen feleség is talál munkát.
Bagossy László rendezése ötletesen tagolja a jeleneteket, a csupasz asztalon feltûnõ tárgyak, a két nem egészen néma, arcjátékkal reagáló családtag, a kisfiú és az anya jelenléte valós színpadi atmoszférát indukál. Epres Attila ezerszínû alakítása reveláció, tud anekdotikusan könnyed lenni, elmélyedõen humoros, nem takarékoskodik a szenvedélyes kitörésekkel sem. Tölgyfából faragott, markáns figura, az emberismeret adta sokszínûséggel. Optimistán életrevaló, neki aztán nincs honvágya, csak a disznóölés barbár vérfürdõjére emlékszik nosztalgiával.
Az öregek, nyugdíjas korukban, bizonyára hazatérnek majdand egy pestkörnyéki házikóba, a kisfiú azonban kiköpött angol lesz. A kezdetben keveri a magyart az angollal, miközben a Kis dió meséjét mondja, aztán megkönnyebbülve folytatja perfekt angolul. És ez most baj? Mi örültünk neki. EU állampolgár marad, ahogy mi is./?/
Lényegre törõ, nagyon fontos elõadás. Tökéletes kidolgozottság, Bagossy László újabb rendezõi remeklése, Epres Attila döbbenetes erejû színészi alkotómunkája.
És milyen jó újra a szeretett Shure Stúdióban ülni...