Színház

Diótörő

balett, 2011.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Szentpétervári Állami Balett-Társulat számos elismeréssel büszkélkedhet. Produkcióival 1998-ban és 2001-ben is elnyerte a "Szentpétervári Színházak" Fesztivál első helyét. A franciaországi Nemzetközi Balett Versenyekről pedig állandóan arany- és ezüstérem hegyekkel térnek haza. 2004-ben és 2005-ben a szentpétervári együttes Diótörő előadását választották az "Év produkciójának".

A Szentpétervári Állami Balett gyermekeknek szóló produkciója két kiemelkedően magasan képzett igazi balett ikon Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova nevéhez fűződnek, akik korábban a világ leghíresebb balett-társulatában, a szentpétervári Mariinsky Színházban táncoltak. Az együttes körülbelül 100 főből áll, tagjai rendkívül fiatalok, köszönhetően annak, hogy a legmagasabban képzett táncművészek hamar egy-egy nyugati országban próbálnak szerencsét. Magyarországra az úgynevezett utazó verzió jut el, amelyben 32 táncművész (16 felnőtt, 16 gyermek) szerepel, de azt hiszem, hogy a balett művészek, technikai tudása messze felülmúlja az álmainkat is, így azt gondolom, hogy ezen a csekélységen át is ugorhatunk. Tanáraik Oroszország leghíresebb és legbefolyásosabb balett iskoláiban végeztek. A Balett-Társulat repertoárjában megannyi klasszikus balett előadás, és egy Rossini zenéjéből álló koncert szerepel. A műsor másfél órás, melyet Irina Aleksandrovna Safonova tervezett és koreografált. Az ő munkásságát 2006-ban a szentpétervári kulturális miniszter és a Szentpétervári Színházak Egyesülete is egy-egy díjjal jutalmazta. Az előadások kosztümjeit és jelmezeit a híres Mariinsky és Aleksandrinsky Színház munkatársai készítik. A társulat óriási sikerrel mutatkozott be a világ összes nagy színpadán. A német sajtó olyan "kivételes társulatnak nevezte, melyhez fogható nincs Európában". Nos, kedves Hölgyeim és Uraim, nincs más hátra, mint előre, ha karácsony, akkor Diótörő! Itt a vissza nem térő alkalom, ha szeretnénk évekig odázni valamiről, esetleg egy kitűnő programot a gyerekeknek vagy dicsekedni azzal, hogy "Huh! Én bezzeg a Szentpétervári Balett Diótörőjét láttam", akkor sietve vegyenek jegyet, hiszen a székek száma igenis véges. A társulat ugyanis kikötötte, hogy kizárólag színházakban hajlandó fellépni, azért, hogy valóban mindenki számára élvezhető legyen az előadás. "Ez nem egy Show műsor felejtsük el a Sportcsarnokokat"- fogalmazott a koreográfus.

A(z) MOM Kulturális Központ előadása

Hozzászólások

1/10
Goranna 2011 dec. 26. - 08:14:53 1/10
Szerintem nem egy elõadást láttunk.
Ez ez elõadás rettenetesen amatõr volt! Ez a híres szentpétervári balett? Az ár/érték arány nem állt arányban. A díszlet egyetlen képbõl állt, a szereplõk nem egyszerre mozogtak, semmi különleges vagy felejthetetlen nem volt benne. Abszolút nem egy Diótörõ volt, sehol egy hangulat. Szégyen volt inkább. Átverés.
De mindenki döntse el maga. Én ezt az elõadást NEM ajánlom senkinek!
9/10
zolee9 2011 dec. 26. - 00:46:34 9/10
Ma láttuk a gyerekeimmel az elõadást. Nagyszerû családi program.