Színház

Don Carlos

opera, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Történik: Spanyolországban, a XVI. század közepén.

I. FELVONÁS

Kolostorában egy szerzetes (a volt császár, V. Károly) férfikar hangjai mellett ítéletet mond birodalomteremtő, világhódító tervei fölött, és bűnbocsánatért esdekel. - Don Carlos bizalmas jóbarátja Posa márki, csak neki meri elmondani, hogy még most is szereti volt menyasszonyát, Erzsébetet, akit politikai okokból II. Fülöp király vett el feleségül. Posa Flandria keserű sorsáról emel szót barátjának. Don Carlos átérzi Posa szavait és erre kifejezést is adnak a nagyszerű és közismert Szabadságkettősben. - Udvarhölgyek lágy éneke szól Erzsébet kertjében, őt várják, de jön Don Carlos, és az etikett szabályaira fittyet hányva beszélni akar Erzsébettel. Eboli hercegnő bajt keverne, de segít a hű Posa, aki megmenti barátját a kimagyarázkodástól, amikor a belépő Fülöpnek elpanaszolja a nép szörnyű nyomorát. A király kiábrándult és érzéketlen, nem hatja meg senki más baja, elég a magáé, de a kitűnő Posa márkival szemben határozott bizalmat és rokonszenvet érez.

II. FELVONÁS

Eboli szerelmes Carlosba, de amikor megtudja, hogy ő még mindig Erzsébetet szereti, meggyűlöli az infánst és barátját, Posát, akiknek veszélyes ellensége lesz. Autodafé lesz, erre tódul a nép és az udvar. Carlos egy flandriai küldöttség élén merészen a király elé lép, és a flamandok elmondják panaszaikat. A királyt bosszantja Carlos sértő magatartása, és nem teljesíti a küldöttek kéréseit. Carlos karddal támad a királyra, de Posa - mindkettejük érdekében - lefegyverzi őt. Carlos börtönbe kerül.

III. FELVONÁS

Fülöp király éjjel palotája termeiben bolyong, nem tud aludni a történtek miatt. Áriája rendkívül ismert és népszerű. Kéreti a főinkvizitort, hogy adjon tanácsot a válságos helyzetben. A nagy hatalmú pap érkezését komor rézfúvósok kísérik. Tanácsa: Carlost meg kell ölni! Eboli tudatta a királlyal, hogy Erzsébet egy ládikában még mindig őrzi Carlos képét. A király felelősségre vonja feleségét, mire az elájul. Posa és Eboli segítik fel. Szenvedélyes áriájában Eboli bevallja bűneit, a királyné megfosztja érdemrendjétől és száműzi. Posa meglátogatja Carlost a börtönben. A flamad titkos iratokat Posa őrzi, de lelöveti őt az inkvizició.A nép forradalommal felel, Carlos szabadságát követeli. Carlos Flandriába készül, de előbb el akar búcsúzni Erzsébettől. A király rajtakapja őket. Ez Carlos halálát jelentené, de V. Károly megjelenik, és magával viszi Carlost a kolostorába.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
offtopic
ambrosius 2015 dec. 11. - 15:51:31 10/10
Mit jelent a nemzeti kincs, mondjuk az Opera területén?
Az Operaház elõadásai között vannak évtizedek óta stabilan ismétlõdõ felújítások, amelyek nem változtak színpadképükben, csak a szólisták vagy a zenekar tagjai cserélõdtek, más karmesterek dirigáltak.
Az elmúlt 3 hétben 2 ilyen elõadást láttam:
Erkel Színház
Verdi Don Carlos
Mikó András rendezte, Forray Gábor díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel
Magyar Állami Operaház
Pucccini: Bohémélet
Nádasdy Kálmán rendezte, Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel
Számomra ezek olyan értékek, amelyek védettséget érdemelnének, ha úgy tetszik a most divatos hungaricum besorolást, de minimum határozott szerzõi jogvédelmet komplexitásukban.
10/10
ambrosius 2015 dec. 03. - 14:58:29 10/10
Don Carlos Erkel 2015.nov.28.

Nosztalgiázni mentem megnézni az operát. Mikó András rendezését Forray Gábor monumentális díszleteivel és Márk Tivadar impozánsan elegáns, méltóságteljes jelmezeivel újra látni külön élmény volt számomra, mert visszahozta emlékképeimet, kb. 30 évvel ez elõttrõl.
A parádés szereposztásból senkit nem emelnék ki, mert így együtt és külön-külön is kiválóak voltak. Szóló áriáik vagy duettjeik, együttes áriáik éppúgy átütõ sikerûek voltak, mint a nagyon jó kar kíséretében elõadott részek.
Vajda Gergely karmester vezényletével a kitûnõ zenekar méltó módon szólaltatta meg Verdi operáját. Komoly színházi opera élményt kapott a közönség.