Színház

Donor for Prometheus

performance, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező a tavalyi Prágai Quadriennálén nagy sikerrel előadott művészeti live act-je.

A prezentáció során - melyben egy élő sas is szerepet kap - a Donor for Prometheus egyes látványelemei is fontos szerepet kapnak, Antal Csaba pedig mélységeiben mutatja meg a projekt megszületését és utóéletét.

"A Donor for Prometheus egy olyan teátrális narrativ installáció, ahol művészi mesterség és tudomány kerül interakcióba az ALKOTÁS ÜGYÉ-ben. Igen, az ALKOTÁS ÜGYÉ-ről lesz szó.

A klasszikafilológusok mítoszértelmezése szerint a leláncolt Prometheus 10000 éve, mint büntetés a közeljövőben lejár, vagyis hogy egy sas minden nap kitépi a májának egy részét és ő minden nap újratermeli a saját máját. Ha megszabadul ettől a rettentő büntetéséből, akkor újra a tűzhöz, íráshoz, a fémöntéshez és egyéb mesterségekhez hasonló újabb hihetetlen adományokkal fog hozzájárulni az emberiség fejlődéséhez. Ebben az utolsó időszakban Prometheusnak problémái vannak a mindennapos májújratermeléssel.

Minden, az ALKOTÁS-ban elkötelezett polgár, aki képzeletében érzi már a jövőben kiteljesedő, számunkra még beláthatatlan, minden területet érintő robbanásszerű változást, szolidaritásával kell, hogy előmozdítsa az ALKOTÁS ÜGYÉ-t. Szükség lesz a társadalmi szolidaritásunkra.(...)" (Antal Csaba scénograph)

A(z) Katona József Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások