Színház

Ébren álmodik a magyar

előadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Zrínyi föltámadása?

Szigetvár polgárai az évforduló napját készülnek megünnepelni.
A téma kézenfekvő: Zrínyi Miklóst, a törökverő hőst, a keresztény hitéhez hűen élő embert kell megidézni, az ő alakját, eszményeit példaként állítani. Az a kérdés, hogy mivel kell megküzdenie egy Hérosznak, az istenek és emberek vertikális tengelyére feszülő hiteles, őszinte lénynek? Önmagával - a világgal, avagy egy közösség szellemével, akaratával és közönyével?
Mindezt hogyan? Adott egy kisváros néhány kulcsfigurája, akik bármely városban bármely időben élhettek volna, élhetnek ma is.

Az előadásban a hős Zrínyi dédunokájának, a költőnek, Szigeti veszedelem című művét dolgozzuk fel, érthetőbbé téve a mai ember számára azt a kort és erkölcsi rendszert.

Egyszerű emberek egyszerű gondolatokkal, mindennapi problémákkal, akiknek a szürke hétköznapok során szintén minduntalan döntéseket kell hozniuk, akárcsak a nagy elődnek, a szigetvári hősnek. 450 évvel a nagy történelmi esemény után hová jutottunk, mit tartunk erkölcsi értéknek, mennyiben változott meg világnézetünk, életszemléletünk, szükségünk van-e hősökre, egyáltalán felismerjük-e hétköznapi hőseinket?
Ezekre és még sok más kérdésre próbál a darba választ találni az előadás folyamán, hol komolyan, hol humorral átszőve, dallal, tánccal, őszinte hittel.

Szereposztás

Szemerédi Bernadett - cigányprímás, Rétes Jancsi sarja (Tilinkó), kapcsolattartó, képmutogató, históriás, szerelmes lány

Széplaky Géza - helyi hentes (Józsi), szenvedélyes játékos (Muszola-tojásba ütés, kocka), modern Zuboly, szerelmes fiatalember, Zrínyi Miklós

Tóth Mihály ? keleti katona, a harcmódok tudója, idegen, vándor barát, pálos szerzetes, krónikás

Jónás Gabriella - korcsmárosné (Róza mama), pszichiáter, az álmok tudósa, mai Maab királyné

Dóczy Péter - helybéli magyar tanár (Imre), nagy borivó, nyugati katona, Alapy Gáspár, Zrínyi, a költő

Várai Áron ? kolduló utcazenész

A(z) Gózon Gyula Kamaraszínház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások