Színház

Egmont - zenés médiaszenny 60 percben

színmű, 60 perc, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Goethe Egmont című drámájának főhőse "az istenek kedvence" a nyers, egyenes, életvidám és szabadságszerető Egmont, a XVI sz. németalföldi függetlenségi harcok hőse és közkedvelt személyisége. A történet, a félig középkori Brüsszel flamand kispolgári környezetében, a csatákból hazakerült katonák és főrendek között játszódik, olyan időkben, melyben kibontakozik a kor sajátos egyénisége, megfoghatóvá válik a reformáció szelleme és a spanyol ellenreformáció hideg könyörtelensége. A főszereplő tragikus helyzete az, hogy egyszerre akar hű lenni népéhez és uralkodójához. Bukásában magára marad, és csak ekkor ébred annak tudtára, hogy lehetetlenség kétfelé hűnek lenni.

Különleges színházi élmény Balázs Zoltán Egmont rendezése a Maladype Színház előadásában. Goethe drámája a németalföldi kereskedelmi rádió betelefonáló híranyagaként, mint "kommersz esemény" jelenik meg. Az "igazán kuriózumszámban menő hangulatot az élőzene adja". Az élőben előadott magyar és világslágerek egyvelegét a két műsorvezető sms-ekre, telefonokra és új hírekre reflektáló média-csacsogása szakítja meg, humorral teli, elgondolkodtató kontextust teremtve a médianyelvezet felületessége és a goethei nyelvezet mélysége között.

A(z) Maladype Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. május 20., Maladype Színház

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
doktormacko1 2015 febr. 25. - 20:41:05 7/10 Előzmény doktormacko1
Jó szinészi teljesitmények és számomra teljesen érthetetlen 60 perc. Ugy gondolom , hogy nyitott vagyok az ujdonságok és a szokatlan megoldások iránt , de ez meghaladta értelmi befogadó képességemet. Ha valaki veszi a fáradságot , 60 percet megér az elõadás . Valaki magyarázza meg nekem , hogy mit láttam. Két tehetséges fiatal szinésznõ játéka , kellemes színfoltja volt az elõadásnak.
7/10
doktormacko1 2015 febr. 23. - 22:30:42 7/10
7 / 10 A részleteket holnap.
1/10
kolbászkarika 2014 máj. 06. - 14:10:30 1/10
Különleges színházi élmény Balázs Zoltán Egmont rendezése a Maladype Színház elõadásában. Goethe drámája a németalföldi kereskedelmi rádió betelefonáló híranyagaként, mint „kommersz esemény” jelenik meg. Az „igazán kuriózumszámban menõ hangulatot az élõzene adja”. Az élõben elõadott magyar és világslágerek egyvelegét a két mûsorvezetõ sms-ekre, telefonokra és új hírekre reflektáló média-csacsogása szakítja meg, humorral teli, elgondolkodtató kontextust teremtve a médianyelvezet felületessége és a goethei nyelvezet mélysége között.

„Egmont (Orosz Ákos) a schilleri hõstípushoz képest hétköznapi ember – nevezhetjük ezt Goethe shakespearei -, aki csak normálisan élhetõ szabadságot akarna, ha a parancsuralom, Keszég László Alba hercegének képében, engedélyezné. Letartóztatása és bebörtönzése, mint napi híranyag jelenik meg a rádió betelefonáló mûsorában. Varga Gabriella és Jászberényi Gábor…. mikrofon elõtt ül, az élõben – igen kitûnõen – elõadott popszámok között politikai aktualitásokat, fõzõcsketanácsokat kolportál, és sms - ekre válaszolgat. Szabadságeszmény, siralomház, kivégzés, mint napjaink kommersz médiaeseménye jelenik meg. röhejes, lesújtó és igaz pamflet. Balázs Zoltán és a Maladype nagyon eltalálta, s ami a lényeg: pompásan csinálják.” Koltai Tamás - Szegény uralkodók