Színház

Egy nyári éj mosolya

musical, magyar, 2011.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A történet a századfordulón játszódik, Svédországban. Desirée Armfeldt, a gyönyörű színésznő úgy érzi, hogy sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltje nem más, mint hajdani szeretője, a sikeres ügyvéd, Fredrik Egerman. Van azonban egy kisebb bökkenő: időközben Fredrik elvett egy tizenkilencéves lányt, aki még az esküvő után is megáltalkodottan ragaszkodik szüzességéhez. Desirée furfangos tervet eszel ki: Szent Iván éjjelén meghívja a házaspárt édesanyja, a hajdani kurtizán kastélyába. Csakhogy ezen a bizonyos estén váratlanul beállít Desirée jelenlegi szeretője, egy dölyfös dragonyos, féltékenységtől tébolyult felesége társaságában és Fredrik felnőtt fia, aki papnak készül, és titokban szerelmes ifjú mostohaanyjába. A fehér éjszakától és a vörös bortól megmámorosodott vendégek őrült szerelmi kergetőzésbe kezdenek...

A már akkor elismert zeneszerzőt-dalszövegíró, Stephen Sondheimet Ingmar Bergman 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című filmje ihlette az Egy kis éji zene című musical megírására. A musicalt, melynek szövegkönyvét Hugh Wheeler írta, először 1973-ban állították színpadra a Broadway-en; a West End-i premier 1975-ben volt. A darab legutóbbi bemutatóját Trevor Nunn rendezte a Menier Chocolate Factory-ben 2008-ban. A produckióban, mely aztán újra megjárta a Broadway-t, olyan világhírű színésznők szerepeltek mint Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury (Gyilkos sorok).

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 14., Centrál Színház

Stáblista:

Szereplők

Madame Armfeldt
Desirée Armfeldt
Anne Egerman
Carl-Magnus Malcolm gróf
Charlotte Malcolm grófné
Fredrika
Lindquist úr
Nordstrom asszony
Anderssen asszony
Erlanson úr
Segstrom asszony

Alkotók

Hozzászólások

6/10
kaanm 2012 nov. 06. - 11:42:02 6/10
Nem véletlen a darab értékelésének 7 alatti szintje.Háromnegyed rész zene és ének, egyharmad rész próza. A zene nem fülbemászó és nem kellemes, viszont rendkívül sok és hosszú, inkább a brechti song-okra emlékeztet. Az ember állandóan várja, hogy abbahagyják már a dalolást és végre folytatódjon a darab, aztán meg várja, hogy nehogy újra elkezdjék "kíntornát".
A szöveg helyenként mulatságos, Törõcsik Mari félelmetesen jó és általában a nõi fõszereplõk remekelnek, de a darab egészében nem igazán élvezetes, néhány kiváló pillanat ellenére sem. Ma már annyira nem újszerû, ha sokat beszélnek a szexrõl és szinte mindenki erkölcstelen.
Jónéhány éve láttam a darabot a Madáchban, akkor untam és a mostani (tulajdonképpen) kiváló elõadás ellenére is összességében unalmas és sokszor kellemetlen az egész.
Ami egykoron szenzáció volt, ma már nem az (sajnos ?), a sok rossz zene tönkrevágja a darabot.
pinterj 2012 jan. 30. - 16:16:40
Megnéztem újra. Hihetetlen erõvel hatott rám: a zene, a szöveg, a színészi játékok, az egész rendezés.
baloghmary 2011 júl. 12. - 20:19:07
FOTÓK: a darabból? Kik ezek a képen szereplõ emberek? Tán megérdemelné a mostani szereplõgárda, hogy az Õ képmásukat tegyék fel a darabot ismertetõ oldalra?! Reméljük, változtatnak idõben ezen !