Színház

Éjjeli menedékhely

dráma, magyar, 2000.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Gorkij műve először könyv alakban jelent meg Na dnye zsiznyi - Az élet mélységében címmel, Münchenben, a Mahtlevszkij kiadónál, nem sokkal utána Na dnye - A mélységben címmel Szentpétervárott is kiadták. A müncheni kiadás 1902-ben, a pétervári 1903. január 31-én került piacra. A könyv iránt szokatlanul nagy volt az érdeklődés, az első pétervári kiadás - 40 000 példány - két hét alatt elfogyott, 1903 végéig több mint 75 000 példányt kelt el belőle. Ehhez fogható sikere akkoriban egyetlen könyvnek sem volt.

Az Éjjeli menedékhely ötlete 1900 elején született. Ez év tavaszán Gorkij a Krim-félszigeten elmondta Sztanyiszlavszkijnak a tervezett darab tartalmát. Az író négy darabból álló drámai ciklust tervezett, mindegyikben az orosz társadalom egy-egy rétegét kívánta ábrázolni. Az utolsó darabról ezt írta egyik levelében: "És lesz még egy: a mezítlábasok. Tatár, zsidó, színész, az éjjeli menedékhely gazdasszonya, tolvajok, nyomozó, prostituáltak. Csupa szörnyűség. Terveim már készen állnak, már magam előtt látom az arcokat, az alakokat, hallom hangjukat, beszédüket - cselekedeteik oka már világos előttem, minden világos..."

1902 szeptemberében maga a szerző olvasta fel a Művész Színház színészeinek, de az orosz cenzúra betiltotta a darabot egészen 1905 áprilisáig nemhivatalos tilalom alatt állt.

Számos idegen nyelvre lefordították, 1903 óta hatalmas sikerrel adják elő a világ nagyvárosaiban.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2000. december 8., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Mihail Ivanovics Kosztiljov (54 éves, a szállás tulajdonosa)
Vaszilisza Karpovna (26 éves, a felesége)
Natasa (Vaszilisza húga, 26 éves)
Medvegyev (a nagybátyjuk, rendőr, 50 éves)
Vászka Pepel (28 éves)
Klescs (Andrej Mitrics, lakatos, 40 éves)
Anna (a felesége, 30 éves)
Násztya (hajadon, 24 éves)
Kvasnya (40 év körüli asszony, húsos derelyét árul)
Bubnov (sapkakészítő, 45 éves)
Báró (35 éves)
Színész
Luka (zarándok, 60 éves)
Aljoska (cipész, 20 éves)
Golyvás (rakodómunkás)
Tatár (rakodómunkás)

Alkotók

Hozzászólások