Színház

Elnémult harangok

előadás, 2 felvonás, 130 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Rákosi Viktor: Elnémúlt harangok című, 1903-ban írt regénye érzékeny területet érint. Megálmodta a trianoni békediktátumot és annak következményeit, amely szinte szóról szóra beigazolódott. A regényéből a múlt század elején dráma készült és a két világháború között kétszer meg is filmesítették. 1945-ben a kommunista cenzúra évtizedekre betiltotta, olyannyira, hogy a filmeket meg is semmisítették. Egy évszázad elteltével újra van lehetőség arra, hogy egy majdnem elfeledettnek nevezhető irodalomhoz hozzányúljanak – mondta Pataki András, a darab rendezője.

A történetben, két nagyon különböző világ, a puritán református és a túldíszített ortodox egyház találkozik és feszül egymásnak.

A főszereplő Simándy Pál, az erdélyi református teológus a görgényi havasok közé kerül, hogy a magyarság megmaradásának végvári vitéze legyen. Simándynak azonban nemcsak a nyomorral és a tudatlansággal kell megküzdenie, hanem az erőszakosan terjeszkedő román ortodox egyház helybeli képviselőjével, Todorescu pópával is. A nyelvek, a kultúrák és felekezetek párharcában váratlan fordulat áll be, amikor Simándy őrülten beleszeret a román pap lányába, Floricába. Eleve kilátástalan szerelmük története, a nemzet katasztrofális sorsát a maga érzelmi életében mélyen megélő hős történetén keresztül mutatja be.

Rákosi Viktor regénye, az Elnémult harangok 1903-ban jelent meg és hamar bestseller lett, a színházak évtizedekig játszották adaptációját, kétszer is megfilmesítették. A sikersorozatot a kommunista rezsim törte meg, a drámát betiltották, a filmeket megsemmisítették. A regény Nemlaha György átdolgozásában és Pataki András rendezésében került most újra színpadra.

A történet egy erdélyi faluban játszódik a XX. század elején, ahová új református lelkész érkezik, aki a szegények vigasztalója, a magyarság megtartója akar lenni. Simándy Pált küldetésétől nem rettenti el a nyomor, a babona, a fogyatkozó gyülekezet, de még a román ortodox egyház képviselője sem. A történelmi szálat a fiatal teológus és a pópa lánya közötti szerelem teszi még izgalmasabbá, majd még az is kiderül, hogy Florica apja bukaresti ügynök.

Közreműködik: Laszkó Viktor szh., Maták Ádám szh., Szász Borisz szh., Tehenes Vivien szh., Szojka Cinthia Daniella szh., Csuvarszki Margit, Molnár Edina, Szabó Anikó, Bandl András, Havasi Árpád, Molnár Tamás, Nyul Zoltán Bence.

 

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Simándy Pál
Todorescu, román pópa
Florica, a pópa lánya
Smaranda, a pópa házvezetője
Zalathnay Barnabás
Zágoni albert, főispán
Rózi, cselédlány
Benedek kurátor
Kovács Áron, pakulár

Hozzászólások