Színház

Előjáték

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Anya és Fiú. Ketten élnek egy elfüggönyözött lakásban. Jelen és jövő nélkül, egymásra utalva. Egyetlen összekötő kapocs létezik köztük - az emlékezés. Ebbe a napi játszmákba és rituálékba fulladt közegbe érkezik meg ezen a napon is Szerető, és még valaki. A mai nap menthetetlenül döntésre bírja egyiküket...(Mikó Csaba)

Mikó Csaba 2003-ban írt drámája egy tetralógia (Apa, Előjáték, Testínség) középső darabja. A három szöveg stiláris és filozófia egysége, tematikai hasonlósága mégsem kapcsolja feltétlenül egymáshoz a drámákat, külön-külön lélegeznek: emlékeznek. Egy-egy család szétesett jelenét látjuk, ahogy a múlt emlékeivel terhelt életükben próbálnak rendet rakni. Persze ez a rend monomániáktól, elhazudásoktól, ki nem mondott bűnöktől roskad; ingatag.

Az Előjáték egy félhomályos szobában játszódik. Anya (Margitai Ági) ül a székén, rátelepedve a térre, az emlékekre, vasmarokkal tartva Fiút (Ács Norbert), irányítva az emlékezést. Mert más nem maradt számára, csak a ki nem mondott bűnökkel és kétes erkölcsű szépséggel felsejlő múlt folyamatos repetíciója. Úgy hangzik, mint egy mise, litániákkal, zsolozsmákkal, énekekkel. Csak a gyónás hiányzik - az igazság számu(n)kra kimondhatatlan. S hiányzik még valami. Egy rítust csak a múltból örökölt szabályok kötelező formalitása és az átélés érdekében a jelen maximális feláldozása tesz rítussá. Itt Anya, Fiú és a naponta megjelenő Szerető (Bede Fazekas Szabolcs) mindennapi (hétköznapi) rítusainak kevés köze van a jelenhez. Ha átélnék a jelent, kiderülne, mennyire koholt az az évtizedek alatt felépített rend, amiben élnek. De ma nem működik a rend. Ma történik valami. Érzi ezt mindhármójuk. Beszélni nem tudnak másképp, csak a megszokott, unottig begyakorolt emlék-szóképekben, de ma kibeszélnek mögülük. Többet és mást mondanak. A rend szétesik, a rítusból játszma lesz. A tét a Fiú élete: ki tud-e szabadulni Anya karmos öleléséből?

Az Előjáték a Nyílt Fórum keretében (POSZT), 2004-ben került először színpadra, felolvasó színházi formában, Pinczés István rendezésében.

A(z) Szkéné Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 20., Szkéné Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás