Színház

Első kétszáz évem

monodráma, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Közeledett a karácsony, és mindannyian izgatottan vártuk a szentestét, mert olyan hírek jártak, hogy ezen a napon dupla kenyéradagot és állítólag húst is kapunk. Az volt a rögeszmém, hogy ha még egyszer kiszabadulok, egyszerre megeszem hat liter libacombot. A sok leves után, más mértékegységet, mint litert, már elgondolni sem tudtam. A vonat állt. Két SS-fiú őrzött bennünket, az egyik kitűnően beszélt magyarul, minthogy magyar volt.
Udvariasságból megszólítottam. - Hová visznek bennünket, Uram?
- A megsemmisítő táborba. - Végre egy jó hír. És meddig tart az út?
- Bizonytalan. Kértem, adjon legalább feketekávét a kulacsából..."

A(z) Spinoza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. szeptember 11., Spinoza Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

cerveteri 2018 febr. 25. - 11:36:38
Bizonyos várakozással mentünk el megnézni a Királyhegyi Pál írásából készült darabot, monológot, vagy minek is nevezzük. Maga a szöveg jó, lehetne ugyan talán Királyhegyi egyéb írásaiból vett részletekkel bizonyára színesíteni, ehhez nem értek.

Viszont az elõadó!! Áron László lehet idõs színész, aki magánemberként lelkes közönségére talál, vagy ezt az egyszemélyes elõadást jutalomjátéknak szánták számára, megpróbálom a legjobbat feltételezni.

De!!! Ilyen csapnivaló, rossz, arcpirítóan gyenge színészi játékot ritkán látni. El nem tudom képzelni, hogy a rendezõ és a színház vezetõje, hogy engedhette ezt a végtelen amatõr elõadást közönség elé.

Nem is hányom Áron László szemére, hogy elfelejti számos alkalommal a szöveget, idõs és/vagy rossz napja volt, de az a kínos szerencsétlenkedés, amivel még akarja oldani az ilyen szituációkat.... valószínûleg egy elsõéves színinövendéket a harmadik hónapban egyszer és mindenkorra hazazavarnának az ilyen sutaságok láttán. ...Amikor a nézõnek kell szégyenkeznie, hogy ilyen mélyre süllyedt valaki a szeme láttára.

Minél elõbb keresni kellene egy tisztességes, átlagos képességû színészt, aki nem hoz ekkora szégyent Királyhegyi Pálra és vele bemutatni ezt a monológot, mert ez a szöveg nem való egy ilyen végtelenül egyszerû, minden színészi kvalitást nélkülözõ alak szájába, mint Áron László.

Ahogy igyekszik szegény....pl. két ember párbeszédét megjeleníteni...te jó ég (!) kisiskolások idéznek talán így egy beszélgetést, amikor otthon a mamának elmesélik este ..... Jobbra-balra tekintgetve, ide-oda forogva, átállva jobbról-balra, vagy fordítva, hangját mesterkélten elváltoztatva .....rettenetesen kezdõ, eszköztelen, szánalmas, dilettáns.