Színház

Emberbarát

komédia, 2 felvonás, magyar, 2000.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab Moliere Mizantrópjának a pandan-ja. Míg Moliere-nél "Embergyűlölőről", Hamptonnál már "Emberbarátról" van szó. A hat képből álló színdarab egyetlen helyszínen, Philipnek, a fiatal nyelvészprofesszornak a lakásán játszódik. A látszólag hermetikusan elzárt világba szűrődnek be a környezet hatásai, a külvilág fokozatosan behatol a főhős életébe. Ebbe az intellektuális "üvegházi tenyészetbe" jelennek meg és tűnnek el a különleges, egymástól jól elhatárolható karakterek.
- Celia, a frivol egyetemista lány, aki főhősünk jövendőbelije.
- Don, a barát, aki nem jósol nagy jövőt ennek a házasságnak, mert szerinte nem illenek össze.
- Braham, sikeres író, akit a jövedelemadó baloldali meggyőződésének feladására késztetett.
- Araminta az egyetem sliccgomboló bajnoka.
- Liz, a szende lány, aki a konfliktusokkal átszőtt nagy vacsorakép alatt csak némán ül és csak később derül ki, hogy komoly szerepe van az események alakulásában.
- John, a kissé őrültnek tűnő fiatal író, aki felolvassa darabját Philnek és Donnak. Ám sikertelensége miatt olyan lépésre szánja el magát, ami furcsa, kettős értelmet ad az előadás befejezésének.
A '70-ben megírt komédia a szerző szerint a közeljövőben játszódik. Ez arra enged következtetni, hogy Hampton az itt megrajzolt keserű képet egyenlőre csak ijesztő lehetőségnek látja, amelyet napjaink entellektüeljei talán még elkerülhetnek. De lehet, hogy ez a világ már itt is van? Ehhez nyújt segítséget a maga riasztó tükörképével, modern moliere-i játékával a darab megírásakor még csak 24 éves Christopher Hampton.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2000. október 21., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások