Színház

Emlékművek

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére állítjuk színpadra az Esztergomi Várszínházzal közös bemutatóként a Ladics-ház udvarán Székelyhidi Ágoston: Emlékművek című darabját. A bemutató egy szobrászművész történetét meséli el, aki azt a feladatot kapja, hogy készítsen egy 56-os emlékművet a 90-es évek közepén. A telefonok pedig folyamatosan érkeznek a felkérés után más-más oldalról tanácsot adva a művésznek.
"Ez a színmű képzelt szereplők belső viszonyáról szól. Nagyon is valóságos történelmi alapra épül azonban, az 1956-os forradalomra és utókorára. A forradalom gyümölcsöző tizenkét napja után csaknem háromszor tizenkét évnyi megtorlás, elfojtás, meghamisítás következett, majd az igazságkeresésre a mostani ötvenedik évfordulóig mindössze másfél évtized jutott. Ezekkel a körülményekkel és élményekkel kell számolnunk. Akkor tizenkét nap alatt a forradalom a második világháború, a vereség és a kommunista birodalmi erőszakhatalom kalodájából kiszabadította a nemzeti összetartozás és önrendelkezés közakaratát. Ez a mélyből eredő hajtóerő aztán napjainkig miben, mit és mennyire mozdított és mozdít?
A próba abban áll, hogy 1956 emléke a múló időben a különböző sorsú egyéneket, nemzedékeket milyen kérdésekre és válaszokra bírja rá. Hát itt épp ez a lelki és szellemi tízpróba zajlik. Csak az biztos, hogy 1956 emléke a megjelenő vállalásban, tagadásban, közeledésben, távolodásban, és semlegességben is benne él és hat.
Most még így van."

(Székelyhidi Ágoston)

A(z) Gyulai Várszínház előadása

Bemutató időpontja:

2006. július 18., Gyulai Várszínház

Stáblista:

Szereplők

Szobrász (Öreg, Mester, Barát)

Alkotók

Hozzászólások