Színház

Empedoklész

dráma, 1 felvonás, magyar, 2005.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Friedrich Hölderlin német romantikus költők első nemzedékéhez tartozó lírikus hazánkban elsősorban versei által ismert. A fiatal költő együtt tanult teológiát Hegellel, személyes kapcsolatban állt Goethével és Schillerrel. Előbbi nem tudta megkedvelni a mindennapi élet valósága elöl az antik mitológia világába menekülő, ellentmondásokkal teli, törékeny lelkű személyiséget, utóbbi viszont pártfogója és mestere lett.

Egyetlen, versben írt drámájának, a töredékben maradt, több változatban is feldolgozott Empedoklész halála - nak főhőse létező alak: a szicíliai Akragasz városállam demokratáinak vezére volt, filozófus és költő, aki az Etnába vetve magát, öngyilkos lett. A teljesebb emberi szabadságot, a végtelennel való harmonikus egyesülést kereső Hölderlin kilátástalan eszményeinek bukását írja meg Empedoklész sorsában. Egy földre-teremtett,
mindenki által elhagyott halandót mutat be, akit nem értenek az emberek, s akire lesújtanak az istenek, mert közéjük álmodta magát.

A mű előadására főként Németországban, de egy-egy alkalommal Párizsban és Bécsben is sor került. A berlini Schaubühne Michael Grüber rendezésében mutatta be, a hamburgi előadás ókori templomul szolgáló tere egy elhagyott gyárépület csarnoka volt, Empedoklész megformálóinak sorában pedig ott találjuk Bruno Ganz-ot is. A Maladype - Találkozások Színház társulata a Bárka Színházzal együttműködve, magyar színpadon először, ősbemutatóként viszi színre a nagyszabású verses drámát.

Bemutató időpontja: 2005. október 19., Bárka Színház

A(z) Maladype Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások