Színház

Értekezés a próbabábukról avagy a Genezis második könyve

színmű, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"....leginkább ott érzem magam otthon, ahol még sohasem jártam, s ahova Bruno Schulz vitt el a Fahajas boltokban. Ez számomra a világ legszebb városa, éppen azért, mert már nem létezik. Azóta, hogy elolvastam a Fahajas boltokat, odaköltöztem, és a mai napig is ott lakom. S mit számít az, ha sohasem jártam ott a valóságban? A fikció olykor tökéletesebb és valósághűbb, mint maga a valóság."
(Bohumil Hrabal)
Az előadás idén is a Kompánia és a lengyel Egy Vers Színház közös műhelymunkájának eredményeként jön létre. Az évek óta működő Back to Babylon projekt ars poeticáját szem előtt tartva és támaszkodva a lengyel színházi hagyományra. Az előadás megkísérli felépíteni a mítoszt a kiválasztott rituális szituációkból, az archetipikus figurákból (az Apa fennkölt és komikus figurája, a tanár Adela, a Domina, a Könyvek Könyvének keresése, bolyongás a tiltott városrészben, a csótánnyá változás, a világ festék általi teremtése). Az emlékezetről és az emlékezésről meditálva Schulz szinte pontosan megfogalmazta az előadás ars poeticáját: "Az emberek léte visszaemlékezéseinkben csak látszólag tűnik paradox koncepciónak. Mit is jelenítsünk meg az emberekről, mint objektív igazság? Egy variánst? Pletykát? Családi leg endát? Vajon rendelkezünk-e még valamivel? Itt is, ott is kísértetek között mozgunk, kárhoztatva vagyunk villogó, árnyékot és konzisztenciát nélkülöző epifenomenokra."
Az előadás kísérlet a szerző személyes mítoszának feltárására és képi megjelenítésére úgy, hogy mindez egy interaktív párbeszéd kezdetét jelenthesse, melyben a néző önnönmaga történeteinek foszlányaira ismerhet rá, továbbszőheti vagy újrateremtheti azt.

A(z) Budakeszi Kompánia Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2010. augusztus 12., Budakeszi Kompánia Társulat

Stáblista:

Hozzászólások