Színház

Esquisse

táncelőadás, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darabot első díjjal jutalmazták az 2013-as Jeruzsálemi Nemzetközi Koreográfus Versenyen és Masdansa díjjal tüntették ki a Yokohama Dance Collection EX-en 2014-ben.

"Úgy gondolom, hogy az "Esquisse" ceruzával papírra történő skiccelést jelent, az alkotás első állomásaként értelmezve. Munkám elkészítésekor minden nap csak ezt csináltam és csináltam. Az "Esquisse" darabom nem egy finom vonalakkal meghúzott otromba rajz. Egy út megtalálása érdekében tett redundáns állomásokat jelent. Ami a lényeges, az az, hogy a skicc befejezetlen. Felidézem ezt a skicckészítő folyamatot és egy alkotás lett belőle, nem maga a skicc - ezt adom elő, mondván, hogy "Ez a rajzom, amit ebben a pillanatban meg tudok mutatni.""

Mint a víz, a kő, a rovar, vagy a növény. Sír, mosolyog és dühbe gurul. Megfigyelem, hogy mi történik a testemmel. Hol vannak a lábfej és hol van a kéz? Mi van az arccal? Van ott arc? Milyen kifejezés jelenik meg rajta most?

Rajzolok, törlök és/vagy megrajzolom ezeket a napokat. Így koreografáltam ezt az előadást. Egy minden másodpercben változó test alkotja meg azt a személyt, aki én vagyok ebben a pillanatban. Megpróbáltam olyan struktúrákat képezni, amik pontosan és finoman az egyikből a másikba alakulnak.

Mikor elkezdtem ezt a projektet 2013-ban, el kellett döntenem, hogy milyen címet adok neki. Rátaláltam a művészetben használt "esquisse" szóra. Papírra készített ceruzavázlatot jelent. Csiszolatlan. Azt hittem, azt csinálhatok, amit csak akarok. Anélkül rajzolhatok (koreografálhatok), hogy ragaszkodnék egy címhez. Amit mutatok, az annak az eredménye, amit csináltam. "Que ce que j'ai esquissé." Azt hiszem, lehetséges, hogy a téma is megváltozik út közben. Most az gondolom, hogy amit az emberek látnak és éreznek, az fontosabb, mint a cím.

Egy est, tánc, koreográfia.
Táncolok, mert nem tudom szavakba önteni az érzéseim. Talán állandóan vázlatokat készítek ahhoz, hogy megszólaljak.

Ruri Mitoh Tokióban született 1982-ben. Öt éves korában kezdett el táncolni a Modern Balett Intézetben és táncot tanult a Japán Női Testnevelési Főiskolán, a Mozdulat Tudomány Tánc Tanulmányok mesterszakon (2000-2004). Jelenleg nem csak Japánban, de szerte a világban aktív.

A(z) MU Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás