Színház

Esztétikagyár

mozgásszínház, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fejes Kitty alapító tagja volt Ladányi Andrea együttesének, ahol hosszú éveket töltött el. Késöbb a Horváth Csaba művészeti vezetése alatt működő Közép Európa Táncszínhaz produkcióinak volt állandó vendége. A Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakának elvégzése óta független alkotóként számos színházi előadáshoz készített koreográfiat. Öt év kihagyás után kifejezetten ezen előadás miatt áll újra színpadra.

Csákvári Gyula, táncművész és független alkotó 11 éve él Izraelben. Mint alkotó Izraelben bontakozott ki, mind a tancszínház mind a színház területén. Magyarországon Ladányi Andrea együttesében táncolt, Szabó Réka Véletlen című munkájában lépett színpadra utoljára a Mu színhazban 2002-ben. Az elmúlt 11 évben saját alkotó munkáján túl számos izraeli alkotóval dolgozott mint táncművész vagy alkotótárs.

Mint kísérleti színházi esemény, az Esztétikagyár olyan probálkozás, mely nem hidat teremt a különböző műfajok között, mely nem hajlandó elválasztani vagy behatárolni őket. A jelenleg folyó próbák során különböző témákat elemeznek az alkotók, és az így létrejövő mozdulati, képi, zenei, szövegi anyagokból épül majd fel maga az alkotás. A készülő munka nyelvezétében a mozgás és táncszínházi elemek dominálnak. Geroges Perec: Esp?ces d'espaces című könyve szintén nagy hatást gyakorolt az alkotókra, az előadás két nyelven, magyarul és héberül kerül bemutatásra.

Az esztétika funkcionális szerepet tölt be, és az emberiség kollektív szükséglete. Az alkotási folyamat e szükséglet kutatására épül fel. A próbák során rengeteg kérdés, ötlet, érzés, humoros megnyilvánulás merül fel a szépséggel kapcsolatban, főként a művészet és az esztétika jelenlegi viszonyáról.

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Stáblista:

Hozzászólások