Színház

Faludy centenárium

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Négysoros vers, amelyet Villon halálraítélte szelére írt

Francia vagyok Páris városából,
mely lábam alatt a piszkos mélybe vész,
s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz.

Faludy György fordítása

2010. október 18., Budapest ? "így megyek, fütyülve egymagamban / megáldva és leköpve mindenütt". Gyurka bácsi nem hordott zoknit, 65 évvel fiatalabb nőt vett feleségül, és aktképeik egy férfimagazinban bejárták az egész országot... 100 éve született Faludy György, akit Recsken dolgoztattak, akin az AVO is csak kereste a fogást - az író, a költő, a műfordító, akit Nobel-díjra jelöltek, s akit mégis sokan csak a bulvárhírekből ismernek. A Múzeumok Őszi Éjszakáján egy különleges színházi esttel a világutazó rímfaragó előtt hajtunk fejet.

Turek Miklós színművész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. A Németországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is megjárt produkció saját szavaival kelti életre a költőfejedelmet. A varázslatos életút minden fájdalmát, minden örömét, a költő örökifjú lelkét és igaz emberségét ismerhetjük meg a versszínházi estből, amit Gyurka bácsi mellett a színházi szakma értékelése is a legnagyobbak közé emel.
"A két alkotó - a szerző és a színész - termékenyen hat egymásra" - összegez

Mácsai Pál, az Örkény Színház művészeti igazgatója. "Faludy garabonciás természete és életútja annak minden rögös és simább szakaszával egy mai fiatal férfi optikáján át nem csak megismerhetővé, hanem átélhetővé válik, minőségileg mássá: személyes színházi benyomássá változtatva az irodalmi élményt. Az előadás végén ott a fontos estéket jelző katarzis."

Az immár hetedik éve futó nagy sikerű szerzői est nem pusztán Faludy-esszenciát kínál a nézőknek, hanem mindazokat az ízeket, színeket, illatokat is, amik a világutazó költő művészetét és szerelmeit érlelték.

"Gyurka bácsiban testet öltött az őszintéség, az optimizmus és a kitartás, miközben életét többnyire olyan körülmények között élte, ahol csak hírből ismerték e fogalmakat" - kezdi Turek Miklós felidézve az est születését. "Nagy tisztesség számomra, hogy ismerhettem Őt - az őszinte, az optimista és a kitartó művészt, aki az egész világnak adott, s adni szeretett volna még többet. Ismernünk és becsülnünk kell Őt, mert Faludy Györgyre és az általa képviselt értékekre szükség van."

Ennek szellemében szervezte meg Turek Miklós a kétnapos FALUDY 100 FESZTIVÁL-t, melynek során művészek sora hajtott fejet a Gödör Klubban a Nyugat negyedik költő-generációjának legnagyobbja előtt. A fellépők között volt, a szervező-ötletgazdán túl, Hobo (Földes László) és Gerendás Péter is. A közelmúltban Turek és Gerendás a Művészetek Palotájában közös produkcióval lépett a közönség elé a zenész Faludy albumának koncertjén, mely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg.

Turek versszínháza időközben egy négyrészes előadássorozattá bővült: Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor szerepel a repertoárban. Az előadások közel 100 alkalommal kerültek már színpadra ? meghívásokat kaptak Németországba, Kanadába és az Egyesült Államokba is, az ismeretterjesztő produkció szemléletformáló erejét pedig már a közoktatás is felfedezte. A tengerentúli körút mentora Krencsey Marianne New Yorkban élő egykori színésznő volt, aki jelenlétével és közreműködésével is megtisztelte valamennyi észak-amerikai előadást.

A PIM egy kiállítással adózik a kétszer emigrált és kétszer hazatért életművész emléke előtt. A múzeumi belépővel (a tárgyi emlékeken túl) részesei lehetünk Turek Miklós lebilincselő színházi műsorának is: október 20-án, szerdán 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A(z) Szerb Kulturális Központ előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások