Színház

Fekete gyöngyök

táncelőadás, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Fekete Gyöngyöket - a Honvéd Táncszínház új műsorát - az az alapgondolat hívta életre, hogy érdekes és egyedülálló kísérlet lehet a cigánykultúra különböző stílusú és más-más közegnek, közönségnek szóló rétegeit egymás mellett láttatni, felfedezve a különbözőségeket és összefüggéseket.

Szalai Antal cigányzenekara világhírű művelője annak a különleges zenei kultúrának, amit a magyar és román cigányzenészek már a XIX. században kifejlesztettek és a ma már az egész világ ismeri. A vonósokból, cimbalmosokból és fafúvósokból álló zenekarok saját zenei világukon kívül már több mint másfél évszázada a paraszti táncok kísérői is.

A Lindri kvartett leginkább a magyarországi cigányfolklórt képviseli, melynek különleges vonzereje a ritmus és az évszázadokat és sorsokat dalokban, balladákban felidéző emberi énekhang. A Karánsebesi Armenisana Fúvószenekar kiváló reprezentánsa az Erdélyben kifejlődött román rézfúvós zenekaroknak. Csodálatos hangszerszólókkal gazdagított, sokszor improvizatív zenéi adnak elő. Ez a zene sajátos, csak rájuk jellemző mégis kísérnek román, magyar és cigánytáncokat is.

A Hegedős Együttes feladatának érzi a sokszínű eredeti magyar hangszeres népzene művelését, hiteles előadását tánckíséretekben és koncertjein. A Honvéd Táncszínház és a koreográfusok a Kárpát-medence cigány táncanyagából válogattak zenekari kíséretes eredeti táncanyagokat és olyan koreográfiákat, melyek személyes alkotói ihletettséggel fogalmazódtak.

Közreműködnek:
Honvéd Táncszínház, Szalai Antal Cigányzenekara, Karánsebesi Armenisana Fúvószenekar (Románia), Lindri Kvartett, Hegedős Együttes

A(z) Esztergomi Nyári Játékok 2004. előadása

Bemutató időpontja:

2003. augusztus 9., Esztergomi Nyári Játékok 2004.

Stáblista:

Hozzászólások