Színház

Felelősségem tudatában kijelentem

előadás, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Alina Serban

Színdarabjában saját életének, gyerekkorának részleteit osztja meg a közönséggel. Az előadására 2017. július 27-én az Első Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál nyitóelőadásaként kerül sor.
A színdarab egy fiatal lány életébe ad betekintést, aki kortársaihoz hasonlóan rajong a popzenészekért, szeret barátkozni, és álmokat sző a jövőjére vonatkozóan. Ugyanakkor ez a lány Bukarest egyik legrosszabb környékén, tanulásra alkalmatlan körülmények között nő fel, és rendszeresen érzi úgy, hogy szégyellnie kell magát, azért mert patkányok mászkálnak a ruháin, mert ismerősökhöz kell bekéredzkednie mosakodni, vagy azért, mert roma.

Amikor édesanyja börtönbe kerül, még világosabbá válik számára, hogy ha ki akar jutni onnan, csak magára számíthat. A legkomolyabb megpróbáltatások sem törölhetik le a mosolyt az arcáról, a kitartást a szívéből.
Bár néha maga sem hiszi el, hogy álmai megvalósulhatnak, végül eljut a Londoni Királyi Színiakadémiára, és elfogadja származását, ami nem csak bélyeg lehet, de büszkeségre is okot adhat.

"Alina Serbannak ebben az előadásban vállalt művészi tette mérföldkőnek számít a dokumentarista színház történetében. Ő ugyanis nem csak pontosan és precízen oldja meg színészként a feladatát, de emberként is óriási teljesítményt nyújt és példát mutat. Vállalja önmagát és kiáll az emberek elé, és mesél nekik. Teszi mindezt független, öntudatos művész-emberként, aki a legkevésbé sem akar szánalmat kelteni bennünk a sorsa iránt. Előadása döbbenetes erejű és teljesen letaglózza a nézőt." - nyilatkozta Szilágyi Mária, a Kortárs Drámafesztivál igazgatója, aki 2011-ben Magyarországra hívta az előadást.

Közreműködők
író, rendező, előadó: Alina Serban
zene: Cătălin Rulea
díszlet: Adrian Cristea
a színdarabot fordította, az előadást szinkron tolmácsolja: Adorján Beáta

A(z) Független Színház előadása

Hozzászólások