Színház

Felnőttkorunk ‘89

előadás, 2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Felnőttkorunk ’89 a MU Színház hatvanéves kor feletti civilekből álló közösségének vitaszínházi előadása, amelyben az 1989-90-ben lezajlott magyarországi politikai, illetve társadalmi eseményeket vizsgálja. Az előadással és kísérőprogramjaival célunk, hogy a rendszerváltás témáját körüljárva teret nyissunk a jelenkori Magyarországot is érintő kérdések, produkció keretein túli megvitatására.

A projekt keretében, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásávla valósítunk meg, 60+-os közösségünkkel Felnőttkorunk ’89 címen közösségi vitaszínházi előadást hozunk létre, valamint a Kerekasztal Színházi Nevelési Társulat közreműködésével vitaszínházi workshopot tervezünk. A programhoz rendhagyó történelemóra is kapcsolódik a rendszerváltás témájában.

A Felnőttkorunk ’89 fókuszában az 1989-90-es rendszerváltás áll. A címmel egyszerre utalunk a magyar társadalom demokratikus berendezkedésre váltásából következő szimbolikus felnőtté válására és a rendszerváltás következtében felszínre kerülő politikai, gazdasági és társadalmi problémákra, valamint arra, hogy az eseményeket hatvan év feletti civilekből álló közösségünk már felnőttként élte meg, s akár aktív résztvevője, elszenvedője, haszonélvezője volt a ’89 körüli eseményeknek.

A Gyerekkorunk ’56 előadással elindított múltfeldolgozó folyamat következő állomásaként azt vizsgáljuk, miként hatott résztvevő-nézőink és résztvevő-alkotóink életére a rendszerváltás, hogyan értékelték, érzékelték az átalakulás éveit és eseményeit a múltban, és hogyan gondolnak vissza rá napjainkban, milyen hatással van családjukra, környezetükre, és hogyan értékelik a mai magyar társadalom, politika és gazdaság helyzetét a rendszerváltás fényében.

Résztvevő-alkotóink nézőpontja azért is izgalmas, mert szemtanúi voltak az 1956-os forradalomnak, az 1989-es rendszerváltást, ahogy az azt megelőző szocializmust és az azt követő demokráciává alakulást is felnőttként élték meg, s élettapasztalatuk, különböző társadalmi és szakmai hátterük révén változatos nézőpontokból viszonyulnak a rendszerváltáshoz.

Bemutató időpontja:

2018. november 17.,

Stáblista:

Hozzászólások