Színház

Figaro házassága

vígopera, 2 felvonás, magyar, 2004.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Halhatatlan Mozart! Neked köszönhetek mindent, Neked köszönhetem, hogy eszemet vesztettem, hogy lelkemet csodálat töltötte el, hogy bensőmben rémület ült meg, Neked köszönhetem, hogy nem úgy éltem, hogy semmi nem volt képes megrendíteni, Neked mondok köszönetet azért, hogy nem haltam meg anélkül, hogy ne szerettem volna, bár szerelmem boldogtalan volt..."
"Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettőt megbánod. Nevess a világ ostobaságain, meg fogod bánni; sirasd el, azt is meg fogod bánni; nevess a világ ostobaságain vagy sirasd el, mindkettőt meg fogod bánni; vagy nevetsz a világ ostobaságain, vagy elsiratod őket, mindkettőt megbánod." - Soren Kierkegaard

A Figaro házassága új utat nyitott az opera műfajában. Mozart volt az első, akinél a vígopera túllép a puszta szórakoztatáson. Ő volt a műfaj első lélekbúvára.

A két furfangos szolgálójától félrevezetett nemesúr témáját feldolgozó opera sziporkázó mű, hús-vér emberekkel, és a zene olyannak mutatja őket, amilyenek - szeretetre méltónak, hiúnak, szeszélyesnek, önzőnek, igyekvőnek, megbocsátónak, széptevőnek. Röviden: emberi lényeknek, akiket egy páratlanul ötletgazdag és együtt érző zenei elme kelt életre. A Figaro-ban egyetlen hibás hang, egyetlen hamis szituáció sincs.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. február 6., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások