Színház

Gátak és gátlások

előadás, 1 felvonás, 2019.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az előadás előkészületeit az ETC (Európai Színházi Konvenció) támogatta. Czukor Balázs 2018 februárjában részt vett a Drezdai Városi Színház Bürgerbühne közösségi színházi tagozata szervezésében létrejött nemzetközi szakmai találkozón, amelynek keretén belül megismerkedett a közösségi színház különböző formáival, illetve lehetősége nyílt a jó gyakorlatot bemutató előadásokat megtekinteni. Az ott megszerzett tapasztalatait a Gátak és gátlások munkafolyamatában kamatoztatja.

2018 tavaszán a Weöres Sándor Színház saját felületein, illetve a helyi sajtóban felhívást tett közzé, amelyben szereplőválogatásra invitálta Szombathely polgárait szülés és születés témakörben. Így bárki, aki valamilyen szempontból hozzá akart szólni a felkínált témához, jelentkezhetett. A felhívás nem csak szereplésre szólította a jelentkezőket, hanem az alkotás folyamatában való részvételre is.

A felhívást aztán személyes interjúk követték, anyákkal, gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, szakértőkkel, laikusokkal, idősebbekkel, fiatalokkal, fővárosiakkal és vidékiekkel. Félév alatt egy maréknyi csoport, időszakos közösség formálódott, akik három alkalommal, több órás ülésben cseréltek tapasztalatokat, ütköztették álláspontjaikat vagy épp kapcsolódtak egymáshoz, így kirajzolva a Gátak és gátlások előadás hangsúlyosabb témáit.

A szülésről és születésről alkotott képünket sok esetben a médiareprezentáció, az online közösségek véleményvezérei, az egyes gyógyászati személetek képviselői vagy az aggódó családtagjainké és a segítőkész barátoké formálja, mint olykor saját intuíciónk vagy hozott élettörténetünk. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

Szereplők: Albert Zsuzsánna, Domonkos Veronika, Németh Gyöngyi, Pinezits Alexandra, Polnischné Petrovics Krisztina, Poór Éva, Németh Erika

A darab előkészítésében közreműködtek továbbá: Bogdán Krisztina, Dézsi Réka, Dr. Farkas Gergely, Gerebecz Orsolya, Harai-Nagy Nóra, Salamon Zsigmondné Anikó, Salamon Gábor, Stefanics Luca, Stieber Eszter

A(z) Weöres Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. április 16., Weöres Sándor Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás