TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 067 124 RU
2
INDEX 1 028 228 RU
3
24 835 788 RU
4
ORIGO 755 480 RU
5
IDOKEP 747 660 RU
6
PORTFOLIO 586 704 RU
7
TELEX 585 072 RU
8
BORSONLINE 516 052 RU
9
FEMINA 514 828 RU
10
RIPOST 458 456 RU
1
BLIKK 1 067 124 RU
2
INDEX 1 028 228 RU
3
24 835 788 RU
4
ORIGO 755 480 RU
5
IDOKEP 747 660 RU
6
PORTFOLIO 586 704 RU
7
TELEX 585 072 RU
8
BORSONLINE 516 052 RU
9
FEMINA 514 828 RU
10
RIPOST 458 456 RU
Színház

Gloria

előadás, 2019.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Egy magazinszerkesztőség Manhattanben, valamikor a 2010-es években.

Hogyan legyünk sikeresek? Minimum hány névjegykártyát kell összegyűjtenünk egy reprezentatív eseményen? Mi legyen az a mondat, amivel elbűvölünk másokat? Számos tanácsadó könyv bemutatta már, hogy milyen eszközökkel prezentálhatjuk a lehető legelőnyösebben önmagunkat mások előtt. De mi van azzal, aki nem elég ügyes ehhez? Aki nem tudja könnyedén eladni magát? Mennyire őrizzük meg az egymás iránti toleranciánkat és érzékenységünket egy olyan közegben, ahol a versenyszellem és a bizonyítási vágy egy pillanat alatt bizalmatlanságba, félelembe és végzetes indulatokba csaphat át.

A Gloria című szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a vállalati hierarchiában jó helyre pozicionálják – és hétköznapi csatáik közepette nem veszik észre, hogy démonokat teremtenek maguk között. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáit járja körül: a munkaerőpiacon való boldogulás nehézségeit, az önmarketing és a félelmek viszonyát és az egymástól való elszigetelődés veszélyeit. Mindezt hangsúlyosan az internet korában, a 2010-es években.

A harminchárom éves Branden Jacobs-Jenkins az egyik legizgalmasabb kortárs amerikai drámaíró, akit Gloria című darabjáért 2016-ban Pulitzer-díjra jelöltek. A Juilliard School-ban végzett író a New Yorker Magazine-nál kezdte pályáját. Kétszer is elnyerte a legjobb új amerikai színdarab kategóriában az Obie Award-ot, amely az Off-Broadway előadások legfontosabb díja. Magyar nyelven még nem játszották darabját, így a Radnóti Színházban nem csak egy friss színpadi mű, hanem egy izgalmas amerikai szerző is debütál a budapesti közönség előtt. Az előadást a nemzetközi hírű filmrendező, Hajdu Szabolcs rendezi, a drámát pedig a színház felkérésére a népszerű, fiatal író, Totth Benedek fordította le.

„A darab nagyon plasztikusan mutatja meg, hogy az ellenfelek végső elhallgattatásához és teljes tönkretételéhez ma már a politika szintjén sincs szükség hitleri vagy kommunista módszerekre. A kisebb-nagyobb közösségekben a másik félresöprése jóval kifinomultabb módszerekkel zajlik, csendes áramlásban, sokáig észre sem veszed, hogy mi zajlik, majd egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy ő is, meg ő is elveszítette a munkáját, rákos, alkoholista vagy öngyilkos lett. Amikor 18 évesen Debrecenből megérkeztem a budapesti filmes közegbe, egyfajta sokként ért a stílus, ahogy a stábtagok beszéltek egymással. Majd később láttam, hogy ez nem csupán a filmes, hanem a legtöbb magyar értelmiségi kör sajátja. Például a különböző filmjeink kapcsán zajló magazinos fotózások általában úgy zajlanak, hogy jön a fotós, a stylist, a sminkes, a fodrász, az egyik késik, a másik szerelmes, a harmadik másnapos, a negyedik elrontott valamit, és a megérkezéstől kezdve zajlik köztük az állandó mosolygós genyózás. Ez történik a Gloriában is.”

Hajdu Szabolcs

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. március 9., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Dean/Devin
Kendra/Jenna
Ani/Sasha/Callie
Miles/Shawn/Rashaad

Alkotók

Hozzászólások

10/10
anouk22 jún. 22. 10:50:26 10/10
Remek, megrázó (szerintem) dráma. Kiszakít a hétköznapokból, hosszú órákig a darab hatása alatt voltunk, és noha már két hónapja, hogy megnéztük, a mai napig elevenen élnek bennem egyes benyomások és színészi játékelemek. Középiskolás kortól felfelé mindenkinek ajánlom, igazán elgondolkodtató darab, tükröt tart a mai ember elé.
B. T. László 2019 máj. 11. - 08:31:45
Remek előadás, kitűnő színész alakítások!
9/10
Edmond Dantes 2019 márc. 24. - 11:21:13 9/10
A fenti ismertető szövege azonos a színház honlapján valamint a produkció szórólapján is olvashatóval, de a darab cselekménye nem igazán ez és szerintem a szatíra mint műfaji meghatározás sem helytálló. Kőkemény dráma, egyvégtében két óra, úgy mondanám, két felvonásban, egy (két?) intermezzóval. Az Y generáció fiatalabb és középnemzedékéhez tartozó manhattani majd los angelesi magazin- és könyszerkesztő(tanonco)k, filmproducer-irodások életvezetési, élet- és karrierépítési útjai, problémái, kiút-keresései "odaát" sem különbözhetnek túlságosan más nagyvárosok mondjuk Budapest fiataljaiétól, legfeljebb és szerencsére a tragédiák maradnak el többnyire. A Radnóti Színház, részben kényszerből, ebben az évadban új játszóhelyeket avatott, a Gloriát a Tesla Loft rendezvényközpontban, az erzsébetvárosi romkocsma negyedben mutatták be. Érdekes volt az előadás után a szombat esti buliforgatag kellős közepébe csöppenni: mintha csak mi is egy közeli kávézóba ugranánk ki mint a darab egyik szereplője az irodából. Minden ilyen speciális-alternatív játszóhely külön csemege a nézőnek és az alkotóknak. A színpadot három oldalról rendezték be a közönségnek, ezáltal a színészek szinte köztünk járnak, mi is úgyszólván az irodában ülünk. Ennélfogva adott helyről nem láthatunk mindig mindent és mindenkit és a helyiség akusztikája sem kifogástalan, de mindezért bőven kárpótol a genius loci, a belterjes, mi-is-benne-vagyunk filing. Branden Jacobs-Jenkins off-Broadway-n játszott, Pulitzer-díjra jelölt újdonságát gyorsan és jó érzékkel fedezte fel a színház vezetősége. Totth Benedek fordítása hiteles, életteli, nem finomkodik, ahogyan a "mai" és a mindenkori fiatalok sem. A -talán nagyobb filmes munka híján- színpadi rendezést vállaló Hajdu Szabolccsal nagyon jól járt a társulat és a közönség: Pater Sparrow -azaz Verebes Zoltán- praktikus, körbeült díszletei között és Nagy Fruzsina jelmezeivel kiváló előadást teremtett. Martinovics Dorina szinte átváltozóművészként remekel mindhárom alakjában és kettős szerepében ismét elkápráztat Sodró Eliza. Lovas Rozi hozza már megszokott magas játékkultúráját. Kicsit erőtlenebbnek éreztem a férfiakat: Porogi Ádám kulcsfiguraként nem mindig ragadott magával és talán több van Rusznák András alakjában, az ő figurája képviseli a történések folyamatosságát. Vilmányi Benett megfelelt nem túl terjedelmes, de igen eltérő hármas szerepében.