Színház

Gyógyír északi szélre

színjáték, magyar, 2011.

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább?

"Írjon nekem Emmi, Az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel."

Lebilincselően szórakoztató darab, megszólít fiatalt, időst, magányost, családost, mindenkit, aki szereti látni mindennapjaink ellenmondásait, emberi útvesztőit.

A(z) Orlai Produkciós Iroda előadása

Bemutató időpontja:

2011. július 16., Orlai Produkciós Iroda

Stáblista:

Szereplők

Emmi Rothner
Leo Leike

Alkotók

Hozzászólások

4/10
Zölddió 2014 febr. 20. - 17:05:58 4/10 Előzmény kocka70
Többet vártam az elõadástól! Az alapötlet jó, felkelti az érdeklõdést! De az elsõ óra után 10 perccel be lehetett volna fejezni a történetet (onnantól csak "mélyrepülés" volt), amit az író végül nem túl eredeti ötlettel tett meg! Akkor már valóban jobb lett volna, ha a nézõre bízza... Csak a két színész játéka menti meg a darabot!
kocka70 2012 nov. 25. - 12:03:24
Kicsit hosszú, de megéri megnézni, modern, pazar színész alakításokkal.
8/10
surviver 2011 dec. 26. - 22:22:01 8/10 Előzmény egal73
Lendületes, modern elõadás két jó színészi alakítással.
10/10
egal73 2011 dec. 13. - 13:25:48 10/10
Nekem is tetszett, olyan jól játszanak mindketten!
10/10
Felhasznalo1234567 2011 dec. 08. - 23:13:11 10/10
Igazán és komolyan lehet rajta szórakozni. Megéri megnézni!! :)
rtgeva 2011 nov. 26. - 23:00:35
Nagyon tetszett.Mindkét színész szuper volt.A téma is fiatalos, igazi mai darab.Csak ajánlani tudom.
8/10
FElepHánt 2011 júl. 21. - 13:24:00 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

GYÓGYÍR ÉSZAKI SZÉLRE Göttinger Pál Orlai Produkció Óbudai Társaskör

Bejelöl egy ismeretlen, megnézzük, hány közösünk van és hogy kik azok, visszajelölünk, az adatlapján keressük az azonos érdeklõdési pontokat, egy-két is elég ahhoz, hogy üzenettel felvegyük a kapcsolatot:/"Te vagy a harmadik a Face-en, aki olvasta a Súlyszivárványt!", vagy: "Végre egy Gubajdulina-rajongó!"/. Eszmét és vágyakat cserélünk, szigorúan a kulturális érdeklõdés terében, percek alatt, folyamatosan, könnyedén: csodadolog!!!
Daniel Glattauer chat-komédiája szellemesen vázolja fel a szituációkat, írásos párbeszédei szóban hangzanak el, pattogósak, humorosak, kedvesek. Kóstolgatja egymást a házasságában magányos nõ és az éppen kapcsolati krízisét nyögõ férfiú, nagyon kíváncsiak, de kellõen óvatosak is.
Õze Áron racionális, okoskodó, nagyon is ravaszdi: amikor beülnek egy kávéházba, azt kutatva, vajon felismerik-e egymást, húga segítségével szerelmes ifjúnak álcázza magát, sportszerûtlenül jutva érdemtelen elõnyhöz. A színész temperamentumos hozzáállással, energikus lendülettel kelti életre hétköznapi figuráját, nem marad alul a kiélezett szócsatákban
sem. Aki miatt mindenkinek látnia kell ezt az elõadást, aki az apa-színházi soványka koszt helyett, itt egy igényes közönségbarát darabban mutatja be színészegyéniségének pompás ízeit: az a káprázatos Fullajtár Andrea! Dühös, fölényes, csalódott és reménykedõ, megfontolt, de fejest ugrik a sötétbe, hûséges, de vállalja a kockázatot. Ezer szín, ezer gesztus, a hanglejtés, a mimika milljom árnyalata. És annyi száraz tragikum, groteszk irónia, abszurd komikum után, végre igazi emberi arcot is ölt, könnyeset, mosolygósat, örömtelit. Minden szavának súlya van, minden villanása hasít, úgy váltja Sebõ Rózsa szellõs ruháit, ahogy jellemének végletei között is mesterien egyensúlyoz.
Göttinger Pál hajszálpontos értelmezéssel alapozza meg a játékot, a több tucatnyi jelenet élesen elkülönül, legalább harmincszor jönnek be az ajtón és mindig másképp! A feléig nagyszerûen gördül a cselekmény, kicsit lankad a különféle elutazások bonyodalmaiban, egyre keményebben vetõdik fel a személyes találkozás kérdése. Lélegzetvisszafojtva szurkolunk: csak-csak össze kéne már jönniük... Az író eredetien oldja fel/?/ a dilemmát, de
szerényen felvetjük a közönség megszavaztatásának ötletét! "Szeretné-e, hogy találkozzanak?" - "Inkább maradjon az anonim levelezés?" - aztán lejátszódhat a többségi változat, avagy mind a kettõ.
Van egy harmadik út: A Hölgy becsenget a Úr ajtaján - függöny!!! Pörgesse magában mindenki tovább...
kovacsbalint 2011 júl. 21. - 10:14:36