Színház

Gyurma

előadás, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A megdöbbentő darab egy kamasz fiú halálát megelőző hétköznapokat mutatja be. A helyszín az orosz hátország. A harmincegy, egymásba kapcsolódó jelenet az erőszak világában játszódik, egy szegényes, ellenséges, durva világban. A főhős, a 14 éves Maxim, akit nagyanyja egyedül nevel. A fiút különböző helyszíneken, helyzetekben, jelenetekben látjuk. Maxim próbálkozásai, hogy kapcsolatot teremtsen a külvilággal, vagy megverésével, vagy megaláztatásával végződnek. A fiú szinte egyáltalán nem szólal meg a darabban - vagy hallgat vagy kiereszti a "tüskéit". A legdöbenetesebb az, hogy a darabbeli jelenetek nagy részének élményanyagát az író saját környezetéből vette. Szigarjev eredetileg "Az ártatalanság bukása" címet adta darabjának.

A rendezőről:
A tehetséges fiatal Koljada-tanítvány egy urali ipari városból származik munkás-paraszt családból. Gyurma (Plastilin) című darabjával szinte berobbant az orosz és a nemzetközi színházi életbe. Óriási sikert aratott 2001-ben a fiatal drámaírók fesztiválján, a Ljubimovkán, ahol Antibooker díjjal tüntették ki. Ugyancsak a Gyurmáért 2002-ben Londonban elnyerte a 45 ezer euroval járó Evening Standard díjat. Ő volt az első orosz szerző, akit erre a díjra jelöltek.
A Gyurma számos fesztiválon szerepelt pl. a Bonni Biennalén, a Novaja Drama Fesztiválon, bemutatta a londoni Royal Court és a Hamburgi Schauspielhaus. A darabot lefordították angol, német, lengyel, szerb, finn, francia, dán, svéd, holland és magyar nyelvre.

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 18., Bárka Színház

Stáblista:

Hozzászólások