Színház

Hamlet

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Sok minden van a Hamletben: politika, erőszak és erkölcs, vita az elmélet és a gyakorlat egyértelműségéről, a végső célokról, az élet értelméről, van benne szerelmi és családi, állami, filozófiai, és metafizikus tragédia, minden, amit csak akartok! S még megrendítő lélektani tanulmány is. És véres cselekmény, és párbaj, meg nagy mészárlás. Van választék bőven. De tudni kell, miért és mivégre választ az ember - írja Jan Kott a lengyel filozófus és Shakespeare-kutató máig érvényes (1965-ben írott) tanulmányában.
Adott egy fiatalember, aki nagyhírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talál, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magára vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát.

"A gyilkos nagybácsi feszült éberséggel figyeli Hamletet. Miért nem akarja kiengedni Dániából? Hiszen jelenléte az udvarban mindnyájuknak kényelmetlen; mindig arra emlékezteti őket, amit szeretnének elfelejteni. Hátha gyanít valamit? Talán jobb, ha nem adunk neki útlevelet s kezünk ügyében tartjuk. Mert Laertesnek kiadja a király az útlevelet. Vagy talán a király szívesen megszabadulna Hamlettől mielőbb, de enged a királyné óhajtásának, aki maga mellett akarja tudni a fiát? S vajon ő, a királyné mit gondol? Vajon bűnösnek érzi magát? Mit tud a királyné? Bevonják ebbe a nagy játékba Opheliát is. Kihallgatják beszélgetéseit, kifaggatják, elfogják leveleit. Egyszerre alkatrésze a Mechanizmusnak és áldozata is. Hamlet szereti Opheliát. De tudja, hogy figyelik, s komolyabb gondjai is vannak. Ez a szerelem lassan kiszivárog belőle. Nincs számára ebben a világban hely. Hamlet és Ophelia számára egyértelmű: abban a világban, melyben a gonosztett uralkodik, nincs helye a szerelemnek. Mert itt minden érzésre ránehezedik a politika és nincs előle menekülés. A dráma összes szereplőit elkábítja a politika mérgező füstje. Mindig mindenki csak a politikáról beszél. A megtébolyodásig? A Hamlet olyan, mint a szivacs, ha nem stilizálva, muzeálisan játsszák, nyomban magába szívja az adott kort, mindenestül." (Jan Kott)
Az előadás szövegét Nádasdy Ádám fordította Harold Jenkins kritikai kiadása alapján.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 16., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Hamlet (az előbbi király fia, a mostaninak unokaöccse)
Horatio (Hamlet barátja)
Laertes (a fia)
Rosencrantz
Guildenstern
Marcellus
Francisco
Színész (Szellem)
Színésznő
Fortinbras (norvég király)
Királyné (Hamlet anyja)
Ophelia (Polonius lánya)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Rebcebab 2012 dec. 11. - 23:52:17 10/10
Alföldi nem csinált mást, mint fogta a legjobb színészeit, és velük beszélt hozzám, nekem, az én nyelvemen. Elgondolkodtatott, katarzist váltott ki, És azóta is lángolok belül. Egyszerû. Zseniális. Mindent elmondó. Humoros. De nagyon. És én ezt szeretem.

Üzenem azoknak, akik "megnyugtattak" elõzõ kiírásomnál erre vonatkozóan, hogy ez nem lesz jó, hát az volt. Az egyik legeslegjobb nap az életemben.

Nos, többet nem tudok írni, mert amit érzek, és bennem van nem írható le szavakkal. :)

Sokan csak úgy ítélkeznek, hogy meg sem nézik a darabjait. Azt mondták, Alfölditõl csak "pornót" láthatok. Voltak olyan részek, ami a mai, megrögzött, konzerv-színészetbe és rendezésbe nem illik bele. Elismerem. Dehogy az én szemérmemen egy csepp sérülés nem esett, az is biztos!

Kavarog a fejem. Zseniális.

Nemzeti Színház nélkül nincs nemzet, Alföldi nélkül nincs Nemzeti Színház. Aki nem tetszik, ne járjon a Nemzetibe.
10/10
Boloka 2012 jún. 01. - 23:56:10 10/10
Alig találok szavakat. Elképesztõ, csodálatos, megrázó élmény volt! Alföldi Róbert egy zseni. Évek óta nem kaptam ennyit színdarabtól (pedig anno nagyon sokat jártam színházba), teljesen a hatása alatt vagyok még mindig - és leszek is még napokig. :) Aki teheti, nézze meg. De komolyan.