Színház

Hamupipőke

opera, 3 felvonás, olasz, 2001.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Nézzük az első képet. Még teljes zűrzavar. Két csúnya lány, két testvér épp szépülni akar. Nevük: Clorinda, Tisbe. Mind a kettő gonosz. Csak akkor tud örülni, ha másnak bajt okoz. A koldust is elűzik. Szegény már menne ki... De jön Hamupipőke és inni ad neki. Bár ő sem sejti róla, hogy álruhában jár. Ő a bölcs Alidoro, varázsló és tanár. Tanítványa egy herceg. Még azt is tudni kell, tőle más is kap leckét - amilyet érdemel.
Don Magnifico boltját mutatja ez a kép. Maga Ramiro herceg jött vásárolni épp. No, persze álruhában: azt jósolták neki, mennyasszonyát e házban talán meglelheti, mert házasodni kéne... az ám, de hát kivel? Ma este fényes bál lesz, ott döntenie kell. Kedvére válogathat, mert lesz ott lány elég. De vajon eljöhet-e egy árva kiscseléd? Jó lenne itt maradni... lopva a perceket, csakhogy az idő sürget. Várják a herceget.
Don Magnifico boldog. A terve készen áll. Nem kétséges: a herceg az ő lányára vár. Az egyik hercegné lesz, a másik meg... rokon. Ezt majd Hamupipőke sem veszi tán zokon. Meg kell őt jól nevelni, s nem lesznek itt bajok! Keze is belefájdult, hogy szinte már sajog. Ez a kis csúnya béka a bálba menne el! Arcátlan gúny! Ezért most több verést érdemel. Ezt látja Alidoro, ki hátul lesben áll, hogy mind megkapja végül azt, ami dukál.
És most csodákat láthatsz. Az autó szárnyra kel. Repül Hamupipőke, repül és énekel. Ott lesz a palotában, mely már fényárban áll, sürög-forog sok dáma, csacsog, zsibong a bál. S csak őrá vár a herceg. Bár ezt nem sejti még, de bálba készül, boldog. És ennyi épp elég. Örök csoda a színház. Hiszen az életed mindig új s más alakban itt újra élheted. Lehetsz Hamupipőke, herceg, vagy bárki más. Gyerünk mi is a bálba! Szerencsés utazást!

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások