Színház

Harlekin milliói

előadás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Amíg a való világban voltak, olyan erősen fogták le írógépem billentyűit, hogy nem rajzolhattam le életük költészetének grafikonját. Ma már senki nem fogja a kezemet, és én ámulattal rá-rádöbbenek, hogy nem vagyok fiatal, s hogy a mulasztás veszélye fenyeget, mert immár egyedül én adhatok hírt arról a sörgyárról, arról a kisvárosról, ahol megállt az idő? A képzelet zseblámpájával bevilágítok a múltba, és megjelenítek egy életszeletet, amelyből szövegbe menthető egy gyönyörű asszony, akit elnyelt a könyörtelen idő.
Bohumil Hrabal a "kisvárosi történetek" hőseiről, Maryskáról, Francinról és Pepín bácsiról, vagyis szüleiről és nagybátyjáról."

"A Harlekin milliói az én életemben amiatt is aktuális, hogy szép lassan már számomra is közeledik az öregkor. A darab nyugdíjas otthonban élőkről szól, azokról, akik minden esetben próbálnak védekezni az ellen az érzés ellen, hogy ők már semmire sem jók, hogy már nincs értelme az életüknek. Ez tulajdonképpen az élettel való kiegyezésről, harmóniáról szól. A darabban ezek az emberek emlékeznek vissza a fiatalságukra, és olyan színes figurák, mint Pepín segítségével a darab groteszkebb, vidámabb jelleget kap. (?) A darab Közép-Európa szomorúságáról is szól. Arról, hogy az alapvető emberi, családi kapcsolatok sérültek. A családtagok elhidegülnek egymástól, és egyre ritkábban élnek együtt. Egyre ritkább, hogy a gyermekek tudnák és látnák, hogyan élnek a nagyszülők, és hogy a nagyszülők látnák, hogyan élnek az unokák. Egy ilyen nyugdíjas otthon természetesen nem a legoptimálisabb megoldás, de mindenesetre itt néha olyan szituációkat élnek át az emberek, amelyeket egyébként nem. Ez is az értékek relativitásáról szól."
(Ivo Krobot)

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Öreg Maryska
Öreg Francin
Középkorú Maryska
Középkorú Francin
Fiatal Maryska
Fiatal Francin
Pepín bácsi
Riadt öregasszony
Öreg szépasszony
Szemlélődő öregasszony
Mogorva nővér
Kedves nővérke
Szemtelen nő melegítőben
Félénk asszony melegítőben
Otorak, Rykr, régi idők örzője
Karel Vyborny, régi idők örzője
Václav Korínek, régi idők örzője
Berka úr
Karbantartó

Alkotók

Hozzászólások