Színház

Három nővér

előadás, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Két héttel ezelőtt is vesztett, decemberben is vesztett. Csak legalább gyorsan elkártyázna mindent, akkor talán elkerülnénk ebből a városból. Istenem, minden éjszaka Moszkváról álmodom, és olyan vagyok, mint az őrült. Júniusban költözünk oda, és júniusig... február, március, április, május... majdnem egy fél esztendő!" (fordította: Kosztolányi Dezső)

A Három nővér Csehov első darabja, amelyet a Művész Színház felkérésére írt. Bemutatója 1901. január 31-én volt. Sztanyiszlavszkij eleinte félt tőle, hosszúnak és unalmasnak találta. Majd egyszerre rájött, hogy a darab hősei nem is merülnek bele fájdalmukba, keresik a derűt és a vidámságot, élni akarnak és nem tengődni. Kevés műben érzékelhető erőteljesebb és gondolatgazdagabb fogalmazás. A Három nővért áthatja egy utánozhatatlan ironikus kívülállás és intellektuális fölény. A dráma cselekménye, Csehov többi darabjával összehasonlítva szinte túlzsúfoltnak hat. (Rév Mária)
"Cselekmény, ármánykodó fondorlat, külső esemény nem mozgatja a darabot, mégse novella, mégse regény, hanem dráma, melyben egy írói lángelme a legnagyobb erőpróbát vállalta." (Kosztolányi Dezső)

A három nővér katonaapjukkal még 11 évvel ezelőtt került a művelt moszkvai környezetből ebbe a provinciális városba. Beolvadási kísérleteik kudarcot vallanak. Látják városuk szürkeségét, de vágyálmaikon túl nem lépnek. Unalom, fáradtság, fejfájás - ez kínozza Mását, Irinát és Olgát. Zenetudásukkal, képzettségükkel sem jutnak semmire: Versinyin megjelenése is csak a szerelem lehetőségének csábító ígérete marad. Cselekvéseikből pótcselekvések lesznek.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. november 17., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Szereplők

Dobok (Irina Szergejevna Prozrorov)
Tanár úr (Kuligin, Fjodor Iljics (Mása férje))
Alezredes (Versinyin, Alekszandr Ignatyevics)
Báró (Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics)
Százados (Szoljonij, Vaszilij Vasziljevics)
Katonaorvos (Csebutikin, Ivan Romanics)
Hadnagy (Fedotyik, Alekszej Petrovics)
Hadnagy (Rode, Vlagyimir Karlovics)
Az Öreg (Ferapont (Kormányzósági alkalmazott))
Dada (Anfisza)
Egy darab teljes katonazenekar (álarcosok, szobalányok, tisztiszolgák és katonák)
Hegedű (Andrej Szergejevics Prozorov)
Felesége (Natalja Ivanovna)
Bőgő (Olga Szergejevna Prozrorov)
Zongora (Mása Szergejevna Prozrorov)

Hozzászólások